subota, 29. srpnja 2006.

Boka vratila dug pjesniku

Na otoku Gospa od Škrpjela kod Perasta 29. srpnja 2006. otkrivena je bista bokeljskom pjesniku Franu Alfireviću, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, a u povodu 50-te obljetnice njegove smrti. Uz prigodni recital, glazbeni program i film HRT o Franu Alfireviću, predstavljena je knjiga «Odabrane pjesme i proza Frana Alfirevića», u izdanju Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj. Pokrovitelj manifestacije je Općina Kotor i Poglavarstvo grada Zagreba.
- Dragi prijatelji poezije, bez sumnje se netko od vas pita otkuda Alfirević ovdje na Škrpjelu, ovako je počeo svoje izlaganje dr. Miloš Milošević i objasnio da je ideja bila „šira“, te da se htjela napraviti mala aleja pjesnika i krupnih ličnosti, i istovremeno otkriti dvije biste: pjesnika nadbiskupa Andrije Zmajevića i Frana Alfirevića, ali da to nije realizirano iz finansijskih razloga.
- Naravno, pritom u dobroj poeziji nema značaja da su pjesnici vremenski i stoljećima udaljeni, jedino je važno da su stvarno pjesnici i da su poetski na neki način vezani za naš kraj. Isto tako nije bitno za ovo sakralno mjesto da su vezani za crkvenu hijerarhiju, bitno je samo da ih prožima autentična duhovnost koju, određenim dijelom, otkrivaju u životu i vlastitoj duši, istakao je dr. Milošević.
- Pjesnik se fatalno zaustavlja na dubokim, ali i razornim doživljajnim cjelinama, koje su u stanju da zahvate cijeli mentalni i duhovni svijet. A to su najčešće riječi i osjećaji koje navodi u svojim pjesmama: sanjati, mir, samoća, daljina, tuga, beskraj, vječnost, smrt. Prepušta se društvu talentiranih istomišljenika kao što su Tin Ujević i drugi, opijajući se duhovitim dosjetkama, ali i alkoholom... Pored svega tragičnog što je prošao, Boka mu se odužila sa mnogo radosnih doživljaja, kazao je, između ostalog, dr. Milošević.
Nakon uvodnog izlaganja predsjednika HGDCG dr.Ivana Ilića, dopredsjednika HGDCG Tripa Schuberta i dr. Miloša Miloševića, prisutne na čudesnom ostrvu Gospe od Škrpjela, iznad kojeg je te večeri prijetila oluja, ali ga je oblak zaobišao, je oduševila izvedba glumice Dragice Tomas, glumca Rada Perkovića, recitiranje Dubravke Jovanović, te arije prvaka zagrebačke opere pod dirigentskom palicom Roberta Homena. Na video bimu prikazan je film HRT o Alfireviću.
Glavni „krivac“ za organiziranje ove svečanosti dopredsjednik HGDCG Tripo Schubert, na pitanje kako se došlo do ideje o postavljanju biste i tiskanju knjiga pjesama i proze Frana Alfirevića, kaže:
- Dr. Miloš Milošević mi se požalio da od 80-ih godina prošlog stoljeća nastoji da izdejstvuje od općinskih vlasti postavljanje biste Frana Alfirevića, ali bez uspjeha. Naime, 1980. godine Cata Dujšin Ribar, poznata hrvatska slikarka, predala je tu bistu doktoru Miloševiću, sa željom da se postavi u Kotoru. Bistu je napravio hrvatski kipar Ivan Vukušić. Obećao sam mu da će to uraditi Hrvatsko građansko društvo, što je Miloš sa oduševljenjem prihvatio, uz uslov da se bista postavi na otok Gospe od Škrpjela.
Usporedo sa tom pričom, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. Radomir Pavićević predložio je da naše dvije udruge tiskaju knjigu odabranih pjesama i proze Frana Alfirevića, nadahnutih Bokom. Tako smo u program rada za ovu godinu uvrstili oba ova projekta i zadovoljan sam što smo ih uspjeli realizirati, jer to, priznajem, nije bilo nimalo jednostavno", kazao je Schubert. Prema njegovim riječima, projekti su sufinansirani od strane Općine Kotor, uz veliko razumijevanje gradonačelnice Marije Maje Ćatović, i Ureda za kulturu grada Zagreba, odnosno Duška Ljušture. Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj je osigurala sredstva za tiskanje knjige.