Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 26. prosinca 2010.

Demokratski iskorak

U redakciju Hrvatskog glasnika stiglo je pismo našeg redovitog čitatelja, koje prenosimo u cijelosti:
"Odluka RTVCG da putem TV ekrana omogući prijenos Svete Mise Ponoćnice iz Katedrale - Bazilike svetog Tripuna u Kotoru, a u povodu rimokatoličkog praznika Božića, prva je takova prilika u višedecenijskoj povijesti televizije Crne Gore. Ovaj prijenos zato nijesmo doživjeli kao komunikacijski iskorak, već, prije svega, kao demokratski iskorak , u smislu ostvarivanja prava i sloboda pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori, u konkretnom slučaju njih 21 972 , pretežito pripadnika albanske i hrvatske narodnosti, kulturološki u smislu približavanja vjeroispovjesti i religija, u godini koja je na izmaku a u znaku približavanja različitosti, i kao sredstvo približavanja liturgijskog obreda onima koji, iz bilo kog razloga, nijesu bili u prilici da mu prisustvuju.
Zato sve pohvale RTVCG, posebice uredniku ove emisije gospodinu Bogiću Rakočeviću. Siguran sam da će prijenosi obrednih svečanosti prigodom pravoslavnih, islamskih i rimokatoličkih blagdana doprinijeti boljem upoznavanju različitosti, jer bez toga multikonfesionalnost ne bi imala svoju ulogu i značaj. A konfesija je dio kulture koju baštine pripadnici pravoslavne, islamske , rimokatoličke i drugih vjeroispovjesti u Crnoj Gori.
Neka mi ne bude zamjereno što predlažem da se u cilju sadržajnijeg i cjelovitijeg prijenosa sličnih obreda, na samom početku prijenosa kaže nekoliko rečenica i o kulturnom, istorijskom , umjetničkom, arhitektonskom i kultnom značaju objekta u kom se služi obred, te, povremenim uključivanjem objasne pojedini djelovi i simbolika samog obreda.
Nadam se da ove primjedbe ne umanjuju značaj prijenosa o kome je bila riječ.
(Ime i adresa poznati redakciji)