Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 17. prosinca 2010.

Protest KZU Napredak Gornja Lastva

Zoran Nikolić sa županom DNŽ N. Dobroslavićem
Predsjednik Kulturno zavičajnog udruženja Napredak Gornja Lastva arh. Zoran Nikolić uputio je protestno pismo Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, ministru manjina Ferhatu Dinoshi, i predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, kao reagiranje na rezultate Konkursa Fonda za manjine za 2010. godinu. "Uvjereni smo da vrednovanje projekata i raspodjela njima namijenjenih sredstava nije bila u skladu sa kriterijima objavljenim u Konkursu te da kvalitet samih projekata nije bio presudan kod raspodjele tih sredstava. Obzirom da je Skupština osnivač Fonda, molimo Vas da se objavljeni izvještaj ne prihvati i da se ponovo razmotre svi prispjeli projekti", navodi se u pismu Krivokapiću.
U nastavku prenosimo protestno pismo ministru Dinoshi, a sa čijim je sadržajem upoznat i predsjednik Skupštine Crne Gore:
" Na Konkurs Fonda za manjine za 2010. godinu, aplicirali smo sa projektom ''Tradicijska i suvremena kultura i identitet Hrvata u Boki Kotorskoj'', kopiju cijelog projekta vam dostavljamo u prilogu. Mislimo da se radi o iznimno vrijednom projektu koji ima cilj da sakupi i objavi nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvata u Boki Kotorskoj odnosno u Crnoj Gori (svadbene običaje, crkveno pjevanje, tradicijske plesove i drugu etnokoreološku građu; godišnji običaji, obitelj i lokalna zajednica, migracijski procesi, simboli etnokulturnog identiteta Hrvata, teme o praslavenskoj mitologiji).
Usudimo se ustvrditi da istraživanje vrši evidentno kvalifikovan i kompetentan tim sastavljen od profesora i studenata Filozofskog fakulteta iz Zagreba i domaćih stručnjaka. Obzirom da je veći dio istraživanja obavljen u dva navrata 2009. godine, ovim je projektom predviđen završetak istraživanja i publiciranje materijala. Također, iz priloženog projekta možete vidjeti da od Fonda nisu tražena sva potrebna sredstva, za dio sredstava je planirano finaciranje iz drugih izvora. Konačno, istraživanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori je, usuđujemo se reći, do sada nije nitko (barem ne sistematično) radio. Istovremeno, nematerijalna kulturna baština ovoga manjiskog naroda je važna kako za sam hrvatski narod u Crnoj Gori tako i za samu Crnu Goru jer je to i dio njezinog kulturnog naslijeđa.
Kulturno zavičajno udruženje ''Napredak'' iz Gornje Lastve je ove godine obilježilo 90. godina kontinuiranog rada, ovo društvo je sljedbenik niza hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava koji su proteklo stoljeće djelovali u ovom malom mjestu u Boki Kotorskoj. U Gornjoj Lastvi je ove godine obilježeno i 600 godina od posvećenja njezine župne crkve.
Uvjereni smo da je naš projekat ispunjavao sve kriterije tražene u Konkursu. Također, naše je Udruženje realiziralo niz vrlo vrijednih projekata iz sfere kulture, umjetnosti, zaštite graditeljske baštine. U tim projektima smo surađivali sa nizom priznatih pojedinaca, institucija, organizacija......kako iz Crne Gore tako i iz inozemstva , molimo Vas da naše navode provjerite na našem web sajtu www.gornjalastva.com. Usprkos svemu, naš projekat je na Konkursu dobio svega 1000 € . Ovaj iznos ne omogućuje realizaciju projekta, to je simbolična suma u odnosu na potreban novac. Ono što još više vrijeđa, to je poređenje kvalitete našega projekta i za njega opredijeljene sume u odnosu na niz drugih projekata i novac njima namijenjen. Ne čini se da je raspodjela sredstava vođena kriterijima propisanim Konkursom. Stoga Vas pozivamo da ne prihvatite prijedlog raspodjele sredstava kakav je objavljen u dnevnim novinama i da se ponovi vrednovanje projekata i raspodjela sredstava usaglasi sa kriterijima Konkursa i kvalitetom ponuđenih projekata ali i sa referencama aplikanata odnosno da se uzme u obzir njihov predhodni rad i realizirani projekti. Ukoliko objavljeni prijedlog raspodjele sredstava bude prihvaćen, mi se odricemo nama namijenjenih sredstava jer sa njima ne možemo ući u realizaciju projekta i jer mislimo da predloženi iznos omalovažava naš projekat.
Zahvaljujemo na razumijevanju, s poštovanjem
Predsjednik KZU Napredak Gornja Lastva
arh Zoran Nikolić