Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 12. prosinca 2010.

"Žive laži" Monitora

Žuvela, Đukanović i Ilić na prijemu u Vili Gorica
Crnogorski politički nedjeljnik Monitor objavio je u svom broju od 10. prosinca tekst pod nazivom "Žive laži", sa uvodnim tekstom: "Kroz TV IN prodefilovali gosti iz Hrvatske koji se, sve u svemu, ne mogu načuditi zbog čega Mila Đukanovića dovode u vezu sa tzv. dubrovačkom operacijom i „duhanskom mafijom". U tekstu se u negativnom kontekstu spominje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore. Prenosimo naše REAGIRANJE u cjelosti.
"Mada se Monitor tek nakon skoro dva mjeseca sjetio da zabilježi, pa makar i u negativnom kontekstu, susret Igora Žuvele i Mila Đukanovića, moramo vam reći da je sve napisano u dijelu teksta koji se odnosi na gospodina Žuvelu i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore– neistina. Ne brinite, nećemo vas tužiti. Argumenti su na našoj strani. 
Prvo, novinar Vladimir Jovanović, niti bilo tko iz redakcije Monitora nije kontaktirao ni Igora Žuvelu, ni HGDCG, ni Udrugu dragovoljaca Domovinskog rata grada Dubrovnika, ni Zajednicu udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske, niti bilo koga tko je mogao dati relevantne podatke o Igoru Žuveli. A dovoljno je bilo da nazovete svoje kolege novinare iz Hrvatske, koji su opširno izvještavali o ovom susretu i o tome razgovarali sa Žuvelom. Također, mogli ste razgovarati sa novinarima Hrvatske radio-televizije, koja je nedavno snimala dokumentarni film „Junaci domovinskog rata“, upravo o čovjeku za koga ste vi slobodno procijenili da je „anonimus“. Biografiju Igora Žuvele ste mogli naći i na portalu HGDCG http://www.hrvati.me/, kao i sve podatke o našim zajedničkim aktivnostima od 2003. godine do danas. Tu biste saznali da za hrvatsku javnost Žuvela nije samo predsjednik UDDR Grada Dubrovnika, već i potpredsjednik ZUHDDR Republike Hrvatske, čiji je predsjednik Tom Kačinari. Da ste se malo bolje pozabavili istraživačkim novinarstvom, bilo je sasvim jednostavno doći i do gospodina Kačinarija, pa ste mogli saznati njegov stav i o Žuveli i o njegovom susretu sa Đukanovićem. Dakle, Igor Žuvela nije „anonimus“, već ugledni građanin Republike Hrvatske, zaslužni i odlikovani branitelj grada Dubrovnika i svoje države, ratni vojni invalid, veliki prijatelj Hrvata u Crnoj Gori i počasni član HGDCG. Sviđalo se to vama ili ne.   
Drugo, susret Igora Žuvele i premijera Đukanovića je rezultat rada, entuzijazma  i iskrene ljudske želje članova HGDCG i njihovih prijatelja za suštinskim pomirenjem Crne Gore i Dubrovnika, na čemu predano inzistiramo godinama unazad. S obzirom na to da novinara „Monitora“ na dan susreta nije bilo u vili „Gorica“, dobro je da znate da je susret Žuvele, Đukanovića i vodstva HGDCG bio izuzetno srdačan, trajao je znatno dulje od od protokolarno predviđenog vremena i mi ga smatramo povijesnim. Bez obzira na vaš trud da umanjite značaj ovog susreta, prvo ignoriranjem događaja (Monitor ni slovom nije zabilježio da su se Žuvela i Đukanović sreli), a zatim i tendencioznim pisanjem o navodnom „pranju biografije“. Žuvela i Đukanović su razgovarali o izuzetno važnoj i uspješnoj misiji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, koje sljedeće godine slavi 10 godina postojanja,  o tome kako da se ta misija nastavi, prije svega kroz dalje povezivanje mladih generacija i, na kraju, o onome što je za HGDCG izuzetno važno – raspodjeli novca iz Fonda za manjine. Naime, prema Zakonu o manjinskim pravima i slobodama, novac koji Vlada iz proračuna izdvaja za Fond, vijeća manjinskih naroda dijele proporcionalno njihovom sudjelovanju u strukturi stanovništva Crne Gore. Po toj računici, najveći dio sume pripada Srpskom savjetu koji predstavlja 32 odsto stanovništva Crne Gore ( u raspodjeli to je 64 odsto). Nakon njih najviše novca dobija Bošnjački nacionalni savjet koji zastupa 7,77 odsto stanovništva, pa nacionalna vijeća Albanaca, Muslimana, Hrvata i Roma. Najveći dio novca koji Fond dodjeljuje za manjinske projekte završava na računima nacionalnih vijeća ili pojedinaca i NVO koji su im bliski. To se može zaključiti na osnovu odluka o raspodjeli novca, koji je Fond dodijelio na javnim natječajima prošle i ove godine. U 2009. podijeljeno 900. 000 eura za manjine, a Hrvatsko građansko društvo od te sume dobilo je ukupno – 3.800 eura. U 2008. nismo dobili -ništa! Raspodjela novca iz fonda za manjine jeste nepravedna, to znate i vi, mada se ni tom temom nikad niste bavili, a naša obveza, kao priznate manjine u Crnoj Gori, bila je da prvog čovjeka Vlade upoznamo sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo. Dakle, napisali ste još jednu neistinu: od Đukanovića nijesmo tražili novac. 
Treće, nikad se niste zainteresirali za položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori, niti za bilo koju od naših aktivnosti. Sad ste se, odjednom, dosjetili da ime HGDCG i ime Igora Žuvele iskoristite u vašem, po svemu sudeći, veoma ličnom obračunu sa Milom Đukanovićem i pokušaju prikupljanja jevtinih političkih poena. I to iznošenjem niza neistina i blaćenjem imena uglednih ljudi, naših prijatelja, saradnika, a samim tim i ukupne hrvatske manjine u Crnoj Gori. Očigledno Monitoru manjine, multikonfesionalnost, multietničnost i multikulturalnost služe isključivo u paradne svrhe, bez suštinske želje da prava svih nas budu jednaka.
Četvrto, Igor Žuvela, branitelj Dubrovnika i ratni vojni invalid, koga je 1999. godine Franjo Tuđman odlikovao Redom hrvatskog trolista, prevazišao je gorčinu i bol ratnih godina i razgovarao sa Milom Đukanovićem. Tog dana na vili „Gorica“ razgovarala su dva čovjeka, a ne dvije funkcije. Njihov i naš motiv je suštinsko uspostavljanje normalnih međuljudskih odnosa između Dubrovčana i Crnogoraca i u tome ćemo biti istrajni, bez obzira na vaše niske i loše pokušaje da nas, sve skupa, vratite u vrijeme „bratske krvomutnje“. To vrijeme je prošlo i vi više nemate prava da prisvajate tu temu niti da pokušavate da osporite naš trud da normalizujemo odnose između naše domovine Crne Gore i naše matice Hrvatske. Obavezni smo prema mladim ljudima, našoj djeci sa obje strane granice. Svak je prihvatio teret svoje odgovornosti. A vaša odgovornost prema nama, šta je sa njom?
Peto, u optužbama koje iznosite na račun HGDCG i Igora Žuvele tražite zakulisne igre i sveprisutnu teoriju zavjere. Da vas relaksiramo – nema ih. Ali, to je vaša zabluda i vaš teret sa kojim nije lako živjeti i raditi odgovoran novinarski posao.
Šesto, tražimo od vas da iznesete dokaze da HGDCG i Igor Žuvela „peru biografiju“ Mila Đukanovića.  Pozivamo Vas da se bolje upoznate s našim djelovanjem prije nego što nas ponovo napadnete, uz zahtjev da vaš "rat" sa Đukanovićem ne vodite preko naših leđa. Složićete se da nismo zaslužili da ponovo budemo kolateralna šteta.
Sastanak na vili „Gorica“ nije posljednji susret Mila Đukanovića sa Dubrovčanima i predstavnicima HGDCG, u to vas uvjeravamo. Samo se nadamo da će tijekom narednog susreta i vaša novinarska ekipa biti prisutna i korektno izvijestiti, kao što su to učinile sve vaše crnogorske i hrvatske kolege 19. listopada 2010. godine." 
Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore
prim.dr Ivan Ilić

Nema komentara:

Objavi komentar