Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 31. listopada 2010.

Snimanje filma o Žuveli

HRT snima film Junaci domovinskog rata o počasnom članu našeg društva, predsjedniku Udruge dragovoljaca domovinskog rata Grada Dubrovnika Igoru Žuveli. Ekipa Hrvatske televizije je prikazala njegove aktivnosti u sklopu članstva u HGDCG, te su snimljeni susreti nakon mise u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru , a izjave su dali predsjednik i članovi našega društva.

petak, 29. listopada 2010.

Posjet Zagrebu

Predsjednik HGDCG prim.dr Ivan Ilić i tajnik Tripo Schubert imali su 29.i 30.listopada niz susreta u Zagrebu:
- Grad Zagreb: Prijem kod gradonačelnika Milana Bandića, na kojem je razgovarano o dosadašnjoj suradnji i novim projektima s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba, kao i o financijskoj potpori u ovoj godini
- Bokeljska mornarica 809: s Željkom Brguljanom, autorom Monografskog izdanja „Pomorstvo Boke 19. stoljeća“, razgovarano je o završnim aktivnostima oko tiskanja ovog izdanja
- HTV: s Brankom Uvodićem razgovarano je o nastupu na snimanju Lijepom našom 25. studenog u Metkoviću, te o snimanju u Boki sljedeće godine
- Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata: sa predsjednikom Tomom Kačinarijem razgovarano je o daljoj suradnji
- Ministarstvo vanjskih poslova RH: naše izaslanstvo u ime premijerke Jadranke Kosor primio je državni tajnik Davor Božinović. Tema razgovora je bila osiguranje prostora za Hrvatski dom u Kotoru
- Lučindanski susreti: nazočili smo najznačajnijem blagdanu crnogorskog naroda, kojega su organizirali Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro Zagreb“, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Sudjelovali su crnogorski folklorni ansambl Njegoš sa Cetinja i kulturno društvo iz Lovćenca.

XI. Humski dani poezije u Mostaru

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne organiziralo je od 25. do 29. listopada XI. Humske dane poezije u Mostaru, s nastupima pjesnika iz zemlje i inozemstva.
Na poziv organizatora, predsjednice Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Marine Kljajo-Radić, kao posebni gosti na završnoj sveknjiževnoj večeri u Domu Herceg Stjepan Kosača, koja je okupila više od trideset pjesnika, govorili su predstavnici Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora. Boško Grgurević govorio je o djelovanju društva, prezentirali smo aktivnosti časopisa Hrvatski glasnik, a svoje stihove je govorio mladi pjesnik Tripo Grgurević.

srijeda, 20. listopada 2010.

Prijem kod Đukanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Hrvatskog građanskog društva Crne Gore prim.dr Ivana Ilića i predsjednika Udruge dragovoljaca domovinskog rata Grada Dubrovnika i počasnog člana HGDCG Igora Žuvelu. Razgovorima su nazočili tajnik HGDCG Tripo Schubert i urednica Hrvatskog glasnika Tamara Popović.
Izrazivši dobrodošlicu gostima i poštovanje za inicijativu na trajnom prevazilaženju nesporazuma koji su opterećivali odnose dvije države tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, Đukanović je podržao akciju uspostavljanja što kvalitetnijih odnosa Crne Gore i Republike Hrvatske. Rekavši da, iako ta misija nije laka, treba da uradimo sve što je u našoj moći, da ona bude i ostvarena.

četvrtak, 14. listopada 2010.

VII. susreti književnika u Rovinju

U Rovinju su 14, 15 i 16. listopada održani VII. susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj. I ove godine organizatori su bili Hrvatsko kulturno društvo “Franjo Glavinić”, rovinjski odbor Matice hrvatske, pulska podružnica Hrvatske matice iseljenika; uz materijalnu potporu Hrvatske matice iseljenika, Ministarstva kulture RH i Grada Rovinja. Predstavnici Hrvatskog građanskog društva Crne Gore na ovogodišnjim susretima bili su Andrija Petković iz Tivta i Tripun Grgurević iz Kotora.

subota, 9. listopada 2010.

600. obljetnica posvete župne crkve Rođenja Bl. Djevice Marije

U Gornjoj Lastvi, starom naselju smještenom u podbrdskom predjelu iznad Tivta, 9. listopada je proslavljena 600. obljetnica posvete župne crkve Rođenja Bl. Djevice Marije. Nakon jednogodišnje pripreme i niza prigodnih događanja u Donjoj i Gornjoj Lastvi ova je proslava koju je predslavio preuzvišeni nadbiskup Alessandro D'Errico, apostolski nuncij za Crnu Goru, uz koncelebraciju biskupa kotorskog, mons. Ilije Janjića, nadbiskupa barskog, mons. Zefa Gašija i dvadeset i dva svećenika održana na najsvečaniji mogući način. Crkva je bila pretijesna da primi nekoliko stotina vjernika iz Crne Gore, Hrvatske, Italije i Kanade koji su se okupili u Gornjoj Lastvi da bi obilježili taj jubilej.