Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 18. svibnja 2011.

Proslava Dana Omiša

16. svibnja Omiš je proslavio Dan grada i blagdan svog nebeskog zaštitnika Sv. Ivana Nepomuka.
Na poziv gradonačelnika prof. Ivana Škaričića, svečanosti su prisustvovali predstavnici Hrvatskog gradjanskog društva Poly Gjurgjević i Tijana Petrović.
Domaćini i gosti položili su vijence i odali počast svim poginulima za Domovinu, na središnjem križu gradskoga groblja Vrisovci, a zatim u parku Hrvatskih branitelja odali počast poginulim braniteljima Domovinskog rata. Na svečanoj sjednici gradskoga Vijeća dodijeljena su javna priznanja istaknutim pojedincima i udrugama, i pročitani pristigli telegrami, među kojima i čestitka biskupa kotorskog mons. Ilije Janjića.
Održana je procesija i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Mihovila koju je predvodio gospićko - senjski biskup mons. Mile Bogović.
Na kraju svečanosti upriličeno je druženje svih učesnika proslave u Radmanovim mlinicama.

  Dobitnici nagrada 

Pomocija knjige "Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića"

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore ima čast predstaviti još jednu značajnu publikaciju, "Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića", autora prof. Željka Brguljana.

Promocija će se održati 20. svibnja 2011. godine u crkvi Sv. Duha u Starom Gradu Kotoru, sa početkom u 20. sati.
O knjizi će govoriti Radojka Abramović, Petar Palavršić, i kustosi Pomorskog muzeja u Kotoru.

Sunakladnik izdanja je Hrvatska Bratovština "Bokeljska Mornarica 809"- Zagreb.

petak, 13. svibnja 2011.

Dan Dubrovačko - neretvanske Županije

U prigodi proslave dana Dubrovačko-neretvanske Županije (DNŽ) i dana njezinoga zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića, predstavnici Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Tripo Schubert i Dijana Milošević, odali su počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, položivši vijenac na spomen križu na groblju Boninovo.
Nazočili su svečanoj sjednici županijske Skupštine u kazalištu Marin Držić.

Pratili prigodni program proslave.

utorak, 10. svibnja 2011.

Domjenak Podružnice Podgorica

Dan 07.svibanj za HGD Podružnicu Podgorica je protekao u znaku proslave i obilježavanja useljenja u prostorije, koje su ustupljene na korištenje od strane Oprštine Podgorica.

Povodom tog događaja upriličeno je gostovanje predsjednice Podružnice dr. Svjetlane Zeković i Jurice Žarkovića u jutarnjem programu TV CG, gdje je istaknut značaj HGD u cjelini, aktivnosti i planovi za sljedeći period. Ovo gostovanje je bilo veoma zapaženo, što je rezultiralo većim brojem obraćanja građana Podružnici.

petak, 6. svibnja 2011.

Održana promocija knjige "Slikom kroz prošlost"



Sinoć je, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, u crkvi Svetog Duha u Kotoru, oržana promocija knjige "SLIKOM KROZ PROŠLOST" - Boka kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama 1890 - 1940, autora Daria Musića i Miroslava Ulčara. Nakladnik knjige je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

U ime nakladnika prisutne je pozdravio predsjednik HGD CG, dr Ivan Ilić, koji je istakao značaj ove knjige koja čuva od zaborava obalu Boke i Crnogorskog primorja. "Zahvaljujući radu fotografskih studija u Kotoru i Herceg Novom sačuvani su divni detalji ranijeg života u ovom kraju pa se svaka stranica knjige može sa uživanjem pogledati. U pitanju je svjedočenje o bogatoj kulturnoj baštini Boke i Crnogorskog primorja u kojoj se rado i brzo prihvatao svaki vid tehnološke novine pa tako i fotografisanje“, kazao je dr Ilić.

srijeda, 4. svibnja 2011.

Potpisani ugovori za sufinanciranje projekata NVO

Ministarstvo kulture će ove godine izdvojiti 600. tisuća eura za ukupno 203 projekta iz 11 oblasti kulturno - umjetničkog stvaralaštva. Ugovori o sufinanciranju potpisani su 29. travnja na Cetinju.

"Vlada Crne Gore posljednjih nekoliko godina sve više prepoznaje potrebu za nečim što se zove najvitalniji dio kulture, a to je njeno stvaralaštvo. Ovaj broj od 203 projekta je velika produkcija za jednu godinu i želim da ih izguramo zajedno", kazao je ministar kulture Branislav Mićunović.

Ministarstvo kulture podržalo je projekt HGD CG namijenjen mladima.