Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

subota, 6. ožujka 2004.

Treća godišnja skupština

Don Branko Sbutega pozdravlja skup
U barskom hotelu ”Topolica” održana je treća godišnja Skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Velika dvorana bila je premala da primi sve izaslanike i goste iz Crne Gore i Republike Hrvatske.
Sudionici treće godišnje Skupštine HGDCG dobili su niz pozdravnih brzojava iz Hrvatske i Crne Gore. Skupštini je prisustvovalo i izaslanstvo Hrvata iz Makedonije. Skupštinu je otvorio predsjednik Podružnice Bar Vladimir Medović. On je svim sudionicima u ime Društva poželio srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što je organizacija povjerena podružnici Bar.
Sudionici Skupštine u Baru
Izvješće o radu između dvije Skupštine podnio je Tripo Schubert, predsjednik Društva. U protekle tri godine postignuti su izvanredni rezultati u okupljanju i organiziranom djelovanju Hrvata u Crnoj Gori. Konstatirano je stalno poboljšanje odnosa između Hrvatske i Crne Gore , čemu je znatno pridonio i posjet predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Crnoj Gori. Hrvatsko građansko društvo ima više od 1100 članova s tendencijom daljnjeg rasta. Gosti skupštine povoljno su ocijenili rad Društva i obećali pomoć kako bi se buduće aktivnosti mogle uspješno ostvarivati, posebice u području izdavačke djelatnosti gdje se očekuje realizacija više projekata.
Prošlogodišnja skupština u Tivtu promovirala je drugačiji način rada u izvršnim tijelima Društva , što se pokazalo opravdanim i djelotvornim. Formirano je Predsjedništvo od pet članova kao operativno tijelo skupštine. U studenome prošle godine članovi Predsjedništva Andrija Krstović i Albin Polak prelaze na nove dužnosti u sklopu rada povjerenstva u Tivtu, a prof. Milenko Pasinović zbog svojih obveza na fakultetu zamolio je razrješenje u članstvu Predsjedništva. Umjesto njih su izabrani dr.Ivan Ilić, Pavle Jurlina i Slobodan Vičević. Osnovano je predstavništvo HGDCG u Zagrebu i Podružnice u Podgorici ,Baru i Kotoru . Veoma značajna aktivnost u protekloj godini bila je manifestacija Tjedna hrvatskih manjina koju organizira svake godine Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu. Prošla godina je bila u znaku Hrvata iz Crne Gore. Sedmodnevna manifestacija pod nazivom ”Tjedan Hrvata iz Crne Gore” pobudila je veliku pozornost građana Zagreba. Tom je prigodom predsjednik Mesić poručio: ” Svojim ste djelovanjem izvan granica zemlje izgradili most suradnje s narodima u čijim zemljama živite. Stoga je nemjerljiv vaš doprinos u razvitku i stvaranju bogatog europskog društva raznolikosti ”. Značajno je istaći i desetodnevno ljetovanje naše djece u Zagrebu u organizaciji Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba i njenog predsjednika Vladimira Velnića. Na Skupštini je prihvaćen program rada za sledeću godinu u kojem su naznačeni operativni zadaci po mjesecima i izvještaj Nadzornog odbora o financijskom poslovanju Društva . Na Skupštini su za počasne članove Društva promovirani. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, potpredsjednik Skupštine grada Zagreba i predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba Vladimir Velnić, direktor Turističke zajednice grada Zagreba Mario Zmajević, Viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu Lovorka Čoralić, vršiteljica dužnosti direktora Hrvatskog helsinškog odbora Vesna Kiprijanovska i novinar HRT - studija Dubrovnik Božo Vodopija.