Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 8. srpnja 2008.

Odličje za admirala

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić dodijelio je 8. srpnja 2008. ispred katedrale Sv. Tripuna u Kotoru dr. Milošu Miloševiću Hrvatsku državnu nagradu Red Danice Hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske. Dodjela je potpisana prigodom Dana državnosti RH, 25.lipnja 2008.
Inicijativa o dodjeli odličja dr. Miloševiću potekla je od Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, te su u portalu katedrale bili predsjednik dr. Ivan Ilić i tajnik Tripo Schubert, potom županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić i dožupan Miše Galjuf koji su dali potporu i imali ključnu ulogu u realiziranju ove zamisli; član Komisije za dodjelu odličja RH Ivan Sršen; predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice – podružnica Dubrovnik Želimir Čizmić koji se službeno pridružio incijativi HGDCG, te jedni od utjemeljitelja Udruge dragovoljaca HRM Željko Filičić i Goran Štampalija.
Svečanoj ceremoniji nazočili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, veleposlanik RH u Crnoj Gori dr. Petar Turčinović, ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Branko Lukovac, konzul RH Božo Vodopija sa suradnicima, predsjednik Bokeljske mornarice 809 – Zagreb Josip Gjurović, biskup Kotorski msgr. Ilija Janjić… U delegaciji predsjednika RH bio je i Dimitrije Popović, slikar svjetskog glasa, koji je rođen na Cetinju, a živi i stvara već tri desetljeća u Zagrebu.
- Izuzetno mi je zadovoljstvo što prigodom službenog posjeta Crnoj Gori mogu predati visoko hrvatsko odličje dr. Milošu Miloševiću. Red Danice Hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske dodjeljuje se osobama koje su se iskazale u širenju ugleda Republike Hrvatske, u zemlji i inozemstvu, u jačanju dobrih odnosa među svojim državama i u svojoj profesiji. I sve se to u potpunosti odnosi na admirala Miloša Miloševića, čovjeka na kojega s pravom može biti ponosna tisuću dvjestogodišnja Bokeljska mornarica, Republika Hrvatska i Republika Crna Gora.
Čini mi se osobito važno, a pričinjava mi i posebno zadovoljstvo, što ovo odličje dodjeljujem na inicijativu Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, a u uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, te Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice, rekao je predsjednik RH Stjepan Mesić prigodom uručenja i nastavio:
- Nama te naznake govore koliko smo daleko došli na putu normaliziranja odnosa između dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Crne Gore. U ostvarivanju tog cilja, a značajnoga i za Hrvatsku i za Crnu Goru, u prevladavanju hipoteka nedavne prošlosti i u ponovnom uspostavljanju povjerenja na osnovama povijesnih veza kakve su postojale između Kotora i Dubrovnika, rekao je Mesić.
Dr. Milošević srdačno je zahvalio Mesiću, te predlagačima dodjele odličja, i naglasio:
- Uzbuđen sam, ali i svjestan da odličje nije dodijeljeno samo meni već je to priznanje jednoj od brojnih dobrotskih kuća pomoraca koji su u doba jedrenjaka i pomorske trgovine u doba baroka, 16. i 18. stoljeća, zidali palače i crkve, otvarali vrata europskoj kulturi. To je priznanje i mom Istorijskom arhivu iz kojega sam izašao sa toliko radova, mojoj Bokeljskoj mornarici čiju nošnju admirala sada nosim, kao i prelijepoj Boki i Republici u kojoj živim, istaknuo je dr. Milošević.
Na kraju je odigrano tradicionalno Bokeljsko kolo, a zastavama Bokeljske mornarice, Republike Hrvatske i Crne Gore, pridružila se za ovu prigodu zastava EU, kao simbol zajedničke težnje obiju država.
Prigodom ovog, trodnevnog službenog posjeta Crnoj Gori, predsjednik RH imao je i odvojen susret sa predstavnicima hrvatske zajednice – predsjednicom Hrvatske građanske inicijative Marijom Vučinović, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslavom Marićem i predsjednikom Hrvatskog građanskog društva Crne Gore dr. Ivanom Ilićem. Sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatsko – crnogorskog međudržavnog savjeta Veljko Bulajić.
U nazočnosti Vujanovića i Mesića, te predstavnika vlada Crne Gore i Hrvatske, u Pomorskom muzeju u Kotoru potpisan je Ugovor o ustupanju nepokretnosti bivšeg Doma pomoraca bez naknade, koji se nalazi u Starom kotorskom gradu. Ugovor su potpisali sekretar Ministarstva inostranih poslova CG Milan Lakić i veleposlanik RH u Crnoj Gori dr. Petar Turčinović.
Nakon završetka ceremonije dodjele odličja delegacija iz Dubrovnika bila je gost biskupa kotorskog msgr. Ilije Janjića. Svi su dijelili osjećaj ponosa i zadovoljstva što se, godinu kasnije od kako je pokrenuta, ostvarila jedna ovakva inicijativa.
FOTO GALERIJA