Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 19. studenoga 2008.

Djeca u Dubrovniku

U okviru programa obilježavanja 500. obljetnice rođenja Marina Držića Hrvatsko građansko društvo Crne Gore organiziralo je 19. studenog posjet djece članova HGDCG i i njihovih crnogorskih prijatelja Dubrovniku. Izaslanstvo djece iz Podgorice, Bara, Kotora, Tivta i Herceg Novog predvodio je ministar kulture, medija i sporta Vlade Crne Gore Branislav Mićunović, predsjednik HGDCG dr. Ivan Ilić, tajnik HGDCG Tripo Schubert i direktor Skala radija Slavko Mandić.
Još u autobusu, na putu za Dubrovnik, ministar Mićunović je djeci govorio o velikom piscu Marinu Držiću i slobodarskoj tradiciji tog drevnog Grada na čijoj jednoj od zastava piše Libertas kao moto življenja, koji veoma cijeni svoju slobodu i sačuvao ju je jednako kao i Crna Gora svoju.
Novinar dnevnog lista Pobjeda Minja Bojanić ovako je započeo svoj izvještaj sa tog putovanja:
- Sve rane zarastaju, ali svaka opet ostavlja doživotni ožiljak. S tom mišlju – saputnicom i pedesetak crnogorskih mališana jezdim autobusom kroz obnovljene Konavle, put Dubrovnika, u misiji pomirenja i mukotrpne obnove dobrosusjedstva, nakon vaskolikog zla koje je poput pogubnog balkanskog cunamija poharalo i ovaj pitom i blagorodan mediteranski krajolik. U prtljagu duše javlja se neobjašnjiva nelagoda zbog zla što je neko svojevremeno radišnim i nevinim susjedima nanio u tvoje ime, pri čemu ti čak i kristalno čista savjest, zaista, nije od velike pomoći…“
Tijekom cijelog posjeta izaslanstvo i više od 20-ak predstavnika crnogorskih medija se ipak osjećalo vrlo ugodno, jer je toplo i srdačno primljeno. Na granici ih je sačekao predstavnik HGDCG za Republiku Hrvatsku Krunoslav Težak i dopratio do Dubrovnika.
Djeca su se prvo susrela sa svojim vršnjacima u Osnovnoj školi "Marin Držić". Nakon pozdravnih riječi zamjenika županice DNŽ Miše Galjufa, te nadahnutog pozdrava i govora ravnateljice škole Zrinke Capor, koja je posebno pozdravila prijatelja Dubrovnika, hrvatske kulture i hrvatske zajednice u Crnoj Gori ministra Mićunovića, za djecu je priređen prigodan program, opet u znaku jubileja. Organizirana je tematska nastava koju su učenici održali za svoje goste, nakon čega su razmijenjeni darovi. Ministar je školi poklonio komplet knjiga Mirka Kovača. Djeca su razmijenila adrese kako bi se što više zbližila, a predloženo je i formiranje dopisnog kluba.
Predsjednik HGDCG dr. Ivan Ilić podsjetio je na teška stradanja Dubrovnika, ali rekao da, isto tako, želimo nastaviti život kao iskreni prijatelji, te smoći snage da odgojem mladih i vezama među njima, učinimo sve da se na ovim prostorima rat više nikad ne dogodi.
- Pored vašeg iskrenog gostoprimstva, sretni smo što i u našoj sredini, ovim i sličnim projektima, dobivamo značaj i pomoć, a najbolja potvrda tome je što je s nama danas ovdje i naš ministar kulture Mićunović, dodao je dr Ilić.
- Ovo đačko druženje označit će početak jedne trajne suradnje u kojoj će polazna osnova biti razumijevanje i kultura dijaloga u korist djece i budućih naraštaja, s nadom u bolju budućnost na ovim prostorima, kazala je Zrinka Capor.
Tijekom ugodne šetnje od škole do Pila kroz park Baltazara Bogišića, dr. Ilić i ministar Mićunović skrenuli su pozornost mladima na mnoge čuvene Hrvate koji su svojevremeno, kao "izvanjci", dali veliki doprinos Crnoj Gori i sami se osjećali njenim dijelom. Posebno su apostrofirali velikog slikara Vlaha Bukovca i čuvenog pravnika Baltazara Bogišića, autora prvog crnogorskog krivičnog zakonika i ministra pravosuđa na dvoru kralja Nikole, obojica rodom iz Cavtata.
Delegacija se nakratko zadržala i u Domu Marina Držića u Širokoj, odakle se uputila ka Narodnoj knjižnici Grada. Tu ih je dočekala ravnateljica Vesna Čučić. Gospođa Renata iz dječjeg odjela napravila je prezentaciju, a učenici škole Marin Držić s ponosom su pokazali svoj pobjednički rad na natječaju „Maštamo Držića“, plakat koji je kasnije poklonjen članovima izaslanstva u okviru posebnog programa u kazalištu Marina Držića. Dubrovački učenici za svoje vršnjake iz Crne Gore tu su izveli osebujno i duhovito viđenje Držićevog stvaralaštva, igrokaz „ S Držićem iznova“, za koji su sa svojom profesoricom hrvatskog sami pisali tekst.
I tu su se prigodnim besjedama prisutnima obratili ravnatelj kazališta Mišo Mihočević, županica DNŽ Mira Buconić, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice Hrvatske Ivana Burđelez, pomoćnik ministra kulture Republike Hrvatske Srećko Šestan i ministar Mićunović .
Posebno značajne i sadržajne razgovore ministar Mićunović i dr. Ilić imali su sa županicom DNŽ Mirom Buconić i zastupnikom gradonačelnice Grada Dubrovnika Mihom Katičićem. Zaključeno je da za razvitak sveukupnih odnosa Crne Gore i Hrvatske, a u sklopu njih posebno Dubrovnika, ima mnogo prostora, posebno nakon potpisivanja sporazuma o suradnji koji su 23. rujna potpisali na Cetinju crnogorski i hrvatski ministri kulture. Županica DNŽ Mira Buconić je kazala da su djeca zalog budućnosti, i tamo gdje su prošle generacije zakazale, oni treba da nastave zajedno, zarad dobrosusjedskih odnosa.
- Ne može se zaboraviti, ali moramo pružiti ruke jedni drugima, moramo ići dalje, a djeca i ovakvi susreti najviše mogu doprinijeti našim novim mostovima dobrosusjedske suradnje, bez govora mržnje. Istina, rane su nam još svježe, ali moramo živjeti zajedno i stvarati nove odnose, istakla je županica.
Mićunović je posebno istakao dobru suradnju predstavnika hrvatske manjine u Crnoj Gori s Ministarstvom kulture, sporta i medija, što doprinosi razvoju i uspostavljanju boljih kulturnih veza i suradnje dviju zemalja.
U toku jednodnevne sadržajne posjete Dubrovniku, ministar Mićunović se, s posebnim zadovoljstvom i pijetetom, susreo sa predsjednikom Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Dubrovnika Igorom Žuvelom i predsjednikom Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Želimirom Čizmićem.
Na tiskovnoj konferenciji Tripun Grgurević, učenik 1. razreda kotorske Gimnazije, u ime mladih je kazao da će oni naći zajednički jezik i sagraditi most koji ni buduća pokoljenja, ni bilo koji sukobi, ne smiju srušiti.
Dojmove o Dubrovniku prenio je i njegov školski prijatelj Danilo Vukotić.
Na novinarsko pitanje kako komentira današnji posjet, Igor Žuvela je odgovorio:
- Zar nije ljepše da se ovako gledamo u oči, razgovaramo i družimo, nego da pucamo jedni na druge. Mladi nam trebaju biti vodilja, a Dubrovnik je uvijek bio otvoren grad za sve ljude dobre volje. Kao invalid domovinskog rata, svoje rane poklanjam mladim generacijama kako se to više nikad ne bi ponovilo, kazao je Žuvela.
Dožupan Miše Galjuf je rekao da je ljubav bila vodilja dragovoljaca u Domovinskom ratu, u obrani svog Grada, i da je sasvim logično, iako samo na prvi pogled apsurdno, da danas prednjače u akcijama koje vode ponovnom povezivanju i boljem razumijevanju na putu mira.
Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore dr. Ivan Ilić podsjetio je na ulogu ovog društva na uspostavljanju što brojnijih i plodnijih kontakata između pojedinaca i institucija dviju država, iz kojih će proisteći ideje i za neke nove susrete i zajedničke projekte.
Ministar Mićunović je na kraju sadržajnog dana ocijenio:
- Smatram da je naša budućnost u generacijama koje dolaze. Oni su vjesnici jednog novog načina življenja i kvalitetnijih odnosa među ljudima i zemljama, ljepša strana medalje. O današnjem susretu nemam bolju riječ nego da je to bila obostrana misija dobre volje i mira, i to u kontekstu susreta mladih, a u povodu obilježavanja pet stotina godina od rođenja Marina Držića, velikog duha renesansnog i suvremenog. U razvijenoj i sve jačoj međunarodnoj mreži suradnje, pogotovu u oblasti kulture, koju Crna Gora brižljivo gradi, Dubrovnik je do sada bio neispisana stranica. Nakon današnjeg toplog i prijateljskog prijama u Dubrovniku, uvjeren sam da počinjemo da pišemo lijepe stranice suradnje, dobrosusjedskih odnosa uz poštovanje i uvažavanje, a neka nas u tome nosi vjera u mlade ljude koji su danas ovdje sa nama“.
Na djecu je najjači utisak ostavio obilazak Grada i gradskih zidina. Pažljivo su upijali svaku riječ kojom ih je kroz povijest vodio počasni član HGDCG iz Dubrovnika Željko Filičić. Tijekom boravka u kazalištu ministar Mićunović se telefonom javio i prijatelju, glumcu Predragu Vušoviću, koji je trebao odigrati predstavu za djecu, ali zbog ranije preuzetih obveza tog je dana morao biti u Zagrebu. Nije propustio ni kupiti nizove suhih smokvi na Gundulićevoj poljani, koje je podijelio djeci tijekom šetnje Gradom.
Izaslanstvo se prepuno pozitivnih dojmova i dobrih vibracija, uz srdačan pozdrav i zahvalnost domaćinima na toplom i prijateljskom dočeku, u večernjim satima vratilo u Crnu Goru.
FOTO GALERIJA DJECA U DUBROVNIKU