Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

subota, 27. prosinca 2008.

Božićni koncerti

U prepunoj katedrali sv. Tripuna VIS „Ragusa“ je održao Božićni koncert, kao poklon Dubrovačko-neretvanske županije. Koncertu su nazočile brojne uzvanice: ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, županica DNŽ Mira Buconić sa svojim suradnicima, veleposlanik RH u Crnoj Gori Petar Turčinović, Biskup kotorski Ilija Janjić i drugi. 28. 12. 2008. u crkvi Presvetog srca Isusovog u Podgorici, Podružnica HGDCG Podgorica je organizirala Božićni koncert Hora Vox iz Podgorice kojim dirigira Ivona Klepic, a misu za mir održao je župnik Janez Mirtek. Nazočio je veleposlanik Petar Turčinović, a poslije mise i koncerta održan je Božićni domjenak u prostorijama centra Don Bosko.


Poziv na koncert su 26. siječnja u Jutarnjem programu RTCG uputili predstavnici podružnice Podgorica Jurica Žarković i Marija Giljanović. To je ujedno bila prigoda da se promoviraju aktivnosti Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.
Istog dana, u prepunoj sali Muzičke škole u Baru, deveti put održan je tradicionalni Božićni koncert. Organizatori koncerta su, kao i prethodnih godina bili, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Podružnica Bar, »Zupci production» i Udruženje građana »Šestani».
Dojmove je za Hrvatski glasnik prenio potpredsjednik barske podružnice HGDCG Vladimir Marvučić:
- Organizatori ove godine osobito žele zahvaliti osoblju Muzičke škole na čelu sa gospođom Aleksandrom Vojvodić, direktoricom, sjajnom sopranu i eminentnoj umjetnici, na potpori i razumijevanju.
Budući da ove godine nije bilo moguće organizirati gostovanje umjetnika iz Hrvatske (ceh tzv.»globalne krize», nažalost, kultura najbolnije»osjeća»), organizatori su posegnuli za dokazanim prijateljima, tako da je, na nepodijeljeno zadovoljstvo barskog auditorija, po treći put gostovao Crkveni pjevački zbor »Sveti Matej» iz Dobrote pod ravnanjem prof. Silve Milošević. Zbor se i ove godine predstavio vrlo zahtjevnim, kvalitetnim, ali i prigodnim programom u kojem su bile zastupljene tradicionalne Božićne »evergreen» skladbe poput »Adeste fideles», »Joy to the world», »Tiha noć» preko sjajne izvedbe »Gloria» iz Mise sv. Tripuna do nezvanične Božićne »himne» («U se vrijeme godišta»), koju su, tradicionalno, otpjevali skupa sa publikom. Osim visoke umjetničke razine koju su »nametnuli», kako interpretacijom, tako i glazbenim odabirom, Zbor je zavrijedio iznimnu pozornost i uvažavanje time da je pjevao na čak sedam jezika, priređujući tako u »minijaturi» globalno Božićno ozračje.
Premda će 2009. godine ovaj glazbeni događaj u Baru obilježiti mali jubilej, tj. deseti koncert, postavši neprijeporno nezaobilaznom dionicom na kulturnoj mapi našeg grada, na zvaničnoj web prezentaciji Općine Bar među brojnim manifestacijama, od kojih neke ne mogu zavrijediti ni subkulturnu razinu (moj osobni stav!), nažalost, nema Božićnog koncerta. Obveza je i organizatora i gradskih kulturnih čimbenika mijenjati zatečeno stanje i zastupati temeljne uljudbene vrednote, koje kršćanskom radošću, ekumenskom širinom, te sveopćim porukama o Božjoj veličini i u tom ozračju čovjekovim dostojanstvom, na osobit način promiče upravo Božićni koncert“.