Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 28. siječnja 2010.

Odličje za dr.Ilića


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić dodijelio je u svojoj rezidenciji na Pantovčaku u Zagrebu visoka državna odlikovanja: Povelju Republike Hrvatske Bokeljskoj mornarici Kotor i Red Stjepana Radića predsjedniku Hrvatskog građanskog društva Crne Gore dr. Ivanu Iliću.
Povelja Republike Hrvatske dodjeljuje se za doprinos razvitku i promicanju njenog međunarodnog položaja te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku, dok se odlikovanje Reda Stjepana Radića dodjeljuje za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda. U pratnji viceadmirala Ilije Radovića koji je primio odlikovanje u ime Bokeljske mornarice bili su mornari Ljubinko Biskupović, Grigorije Mihović i Igor Perojević. U delegaciji koja je nazočila ceremoniji bili su predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. iz Zagreba Josip Gjurović, tajnik HGDCG Tripo Schubert, te predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr Radomir Pavićević, koji je koncem 2009. odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.
„ Čast mi je što primam ovo odlikovanje, koje doživljavam kao priznanje dugogodišnjem zalaganju za afirmaciju Hrvata u Crnoj Gori, nastojanjima Hrvatskog građanskog društva na čijem sam čelu da se uspostave kvalitetni novi odnosi Hrvatske i Crne Gore, te kao afirmaciju naše domovine Crne Gore“, kazao je nakon dodjele predsjednik HGDCG dr. Ivan Ilić.
Vicedmiral Ilija Radović naglasio je kako mu je izuzetna čast da preuzme visoko državno odlikovanje od, kako je kazao, cijenjenog predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.
„ Time se na pravi način dala potpora i priznanje Jubileja Bokeljske mornarice i Kotorske biskupije u povodu 1200 godina postojanja i svega onoga što smo kao jedna od najstarijih bratovština pomoraca na svijetu napravili za Kotor kao središte izuzetne kulture preko koje Crna Gora danas predstavlja sebe na najkvalitetniji način. Bokeljska mornarica je imidž Kotora, drevnog grada barokne kulture, te svih ljudi dobre volje koji promoviraju suživot i očuvanje vjekovnih kulturnih vrijednosti.
Velika suradnja i obostrano poštovanje s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore na najbolji način predstavlja upravo te vrijednosti za koje svi želimo da budu valorizirane ne samo u Kotoru, nego i šire“, izjavio je viceadmiral Radović nakon ceremonije na Pantovčaku.
I predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. Radomir Pavićević istaknuo je kako čovjek mora biti ponosan kada dobije priznanje od zemlje u kojoj živi, a pogotovu kada mu ga udijeli predsjednik Mesić.
„Priznanje ima izuzetnu vrijednost, a potvrda je dobro osmišljene aktivnosti HGDCG i NZCH na izgradnji odnosa između dvije države, a posebno u približavanju njihovih kulturnih vrijednosti. Naša prekogranična suradnja traje od 2001. Ona još nije dostigla domet kojem težimo, ali može služiti kao primjer uzorne suradnje i doprinosa manjina razvoju dobrosusjedskih odnosa“, kazao je dr. Pavićević.
Ministru kulture, sporta i medija Crne Gore prof. Branislavu Mićunoviću 1. veljače u Zagrebu, na svečanoj ceremoniji u rezidenciji predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, uručen je orden Reda Danice hrvatske sa likom Marka Marulića. Ovo značajno priznanje dodjeljuje se za posebne zasluge u oblasti kulture.
„Drago mi je među odlikovanima vidjeti i gospodina Branislava Mićunovića, ministra kulture, sporta i medija Crne Gore, redatelja, čovjeka kulture, koji se zahvaljujući svojim humanističkim načelima dokazao kao osvjedočeni prijatelj Hrvatske, njenih građana i njene kulture. Kultura može biti čimbenik mira i čimbenik rata. U nedavnoj povijesti iskusili smo i jedno i drugo. Zahvaljujući ljudima poput gospodina Mićunovića i politici službene Podgorice, koja je smogla hrabrosti priznati i ono što nije bilo lako priznati, mi smo mogli prihvatiti pruženu ruku i početi izgrađivati naše odnose na novim osnovama i u novim okolnostima. Danas su hrvatsko - crnogorski odnosi odlični. Usuđujem se reći da su takvi da bi mogli poslužiti kao primjer za građenje odnosa na jugoistoku Europe, u čemu je kulturna suradnja naših dvaju zemalja od velike važnosti. Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića zahvala je gospodinu Mićunoviću za njegov veliki doprinos na tom području“, kazao je Stjepan Mesić.
„Poštovani predsjedniče Mesiću, sami ste u nekoliko rečenica objasnili, i to mi čini veliku čast, današnje odnose između Hrvatske i Crne Gore. Ako je i moj doprinos, ili bilo koga od crnogorskih i hrvatskih građana, bio jedan korak ka sadašnjem stanju stvari, onda je moja radost i moja čast u ovom trenutku veća. Ovo priznanje dijelim sa svima koji su u davnoj ili bližoj prošlosti sijali toleranciju na našim prostorima, a koji će to raditi danas i sjutra, ne samo između naše dvije države, nego i u ukupnom regionu. Ta tolerancija se odnosi, ponovimo još jednom, na sve ono što je multinacionalno, multikonfesionalno i multikulturno. Ovim priznanjem ste me obavezali da i dalje, sa istomišljenicima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i regionu širim takvu misiju“, poručio je Branislav Mićunović.
Sva ova odličja su inicirali Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Dubrovačko-neretvanska županija, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Grada Dubrovnika i Hrvatska ratna mornarica, cijeneći kulturni, humani i antiratni angažman, te napore navedenih institucija i pojedinaca u uspostavi novih veza između dviju država.
FOTO GALERIJA MESIĆ URUČUJE ODLIČJA