Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 14. svibnja 2010.

Otvoren Hrvatski dom u Podgorici

U nazočnosti velikog broja uglednih uzvanika gradonačelnik Miomir Mugoša i predsjednica HGDCG podružnica Podgorica dr. Svjetlana Zeković otvorili su prostorije Hrvatskog doma u centru Podgorice. Otvaranju je nazočilo vodstvo HGDCG: predsjednik prim. dr. Ivan Ilić, tajnik Tripo Schubert, povjerenik za Hrvatsku Krunoslav Težak, Igor Žuvela, počasni član Društva, Ana Modun, zamjenica Veleposlanika RH u Podgorici, brojni visoki uzvanici i prijatelji društva iz Hrvatske i Crne Gore i predstavnici medija.
„ Ovo je mali znak pažnje i doprinos učvršćivanju odnosa i starih dobrih veza među ljudima, kao i stvaranju novih prijateljstava“, rekao je Mugoša i najavio da će Glavni grad u narednom periodu financijski pomoći formiranje Ekumenskog centra za mlade "Don Branko Sbutega" u Kotoru. Domaćin svečanosti, koja je od gradonačelnika na dar dobila umjetničku sliku, predsjednica podgoričke podružnice HGDCG dr Svjetlana Zeković je rekla je da je želja Društva da njihov novi dom bude otvoren za sve, i za Crnogorce, i Srbe, i Albance i Muslimane, da se ponovo izgrade porušeni mostovi povjerenja i komunikacija.„Zahvaljujem u ime našeg društva gradonačelniku Miomiru Mugoši koji nam je omogućio otvaranje ovog lijepog prostora u kojem planiramo književna, glazbena i druga kulturna događanja“, kazala je dr. Zeković.
U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Podgorici skup je pozdravila savjetnica gđa Ana Modun, koja je zahvalila Mugoši na velikom daru za hrvatsku manjinu koji će tu imati prostor za kulturna događanja.
Svečanom karakteru otvaranja doprinijela je glumica Dragica Tomas, članica društva, koja je govorila stihove Frana Alfirevića, a postavljena je izložba radova slikarica Mile Vladisavljević i dr. Vesne Oborine.
Čestitke u povodu otvaranja je uputio ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović.
„ U ovom gestu gradskih vlasti i gradonačelnika Miomira Mugoše najbolje se ogleda tradicija otvorenosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti Podgorice i Crne Gore, ali i spremnost države da, kroz jednako pažljiv odnos prema svim svojim građanima, unaprjeđuje saradnju sa državama u okruženju.
Vjerujem da će HGD iz novih prostorija u Glavnom gradu nastaviti da razvija svoje projekte, a da će naši prijateljski i saradnički odnosi biti još uspješniji. Sve što skupa činimo, činimo u slavu i čast Crne Gore i Hrvatske, nacionalne, vjerske i etničke raznolikosti, naših dobrosusjedskih relacija i zajedničkog evropskog puta“, stoji u čestitki ministra Mićunovića.
FOTO GALERIJA HRVATI U PODGORICI
Autori: PG BIRO, Saša Matić 

Nema komentara: