Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 24. lipnja 2009.

8. godišnja skupština

U Kotoru je 24. lipnja održana Osma godišnja skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Nakon intoniranja himni Crne Gore i Republike Hrvatske, predsjednik HGDCG dr. Ivan Ilić otvorio je Skupštinu i predložio članove radnog predsjedništva: predsjednika Podružnice Kotor Ilka Marovića, koji je po Statutu predsjedavajući Skupštine, dopredsjednika Podružnice Herceg Novi Marka Salatića, predsjednicu Podružnice Podgorica dr. Svjetlanu Zeković, predsjednika Podružnice Bar Dragana Marstjepovića, predsjednicu Podružnice Tivat Ljerku Sindik, tajnika društva Tripa Schuberta i sebe.

Na upit predsjedavajućeg Ilka Marovića, delegati su usvojili je dnevni red:
1. Izbor verifikacione komisije
2. Uvodno izlaganje predsjednika društva dr. Ivana Ilića
3. Izvješće o radu i Izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju za 2008.
4. Prijedlog plana rada i financijski plan za 2009. sa Izvješćem o realiziranim aktivnostima do Skupštine
5. Prijedlog novih počasnih članova Društva
Za predsjednika Verifikacione komije izabran je Mirko Vičević, a za članove Danijela Vulović i Fani Selventi. Predsjednik komisije je izvijestio da Skupština može punopravno odlučivati jer joj nazoči 72 delegata, što je prema Statutu HGDCG natpolovična većina. Zapisničar je bila Vivijan Božović, a ovjerivači zapsinika Tvrtko Crepulja i Anita Cuca.
Skupština je usvojila Izvješće o radu i Izvješće Nadzornog odbora, te prijedloge i planove iz točke 4. Prihvaćen je i prijedlog da se za počasne članove HGDCG izaberu: predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Grada Dubrovnika Igor Žuvela, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Želimir Čizmić, admiral Bokeljske mornarice dr.sci. Miloš Milošević i ministar kulture, sporta i medija Crne Gore Branislav Mićunović.
Predsjednik HGDCG dr. Ivan Ilić u svom je izlaganju govorio je o tome što je društvo uradilo u protekloj i u prvoj polovici tekuće godine, te kakvi su planovi do kraja 2009.
«Dugodišnja aktivna uloga društva, prije svega na afirmaciji hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, vrlo je zapažena i uvažena od mnogih subjekata u obje države do najviših državnih nivoa. Stvorili smo veliku mrežu prijatelja, pojedinaca i institucija. Mnogi nam pomažu moralno i materijalno i bez takve široke baze nemoguće je zamisliti i realizirati sve što se usvaja na redovnim godišnjim skupštinama», kazao je dr. Ilić i dodao kako je društvo u najvećem dijelu uspjelo realizirati sve što je usvojeno na prošlogodišnjoj skupštini.
On je istaknuo značaj aktivnosti pokrenute prošle godine, a ove dalje razvijene osnivačkom skupštinom Kluba mladih HGD-a u veljači.
«Šteta bi bilo da dugogodišnji uspješan rad društva nema ko nastaviti. Zato je moja poruka mladima, dijelom ste ovdje u sali, da prepoznate značaj ove udruge, da se u što većem broju i aktivnije priključujete radu društva. Imamo brojne projekte koji vas mogu zainteresirati, omogućiti da steknete nove prijatelje, poznanike, kontakte, da putujete i unaprijedite vaše školovanje ili profesiju. Značajna aktivnost društva bila je usmjerena u daljem otvaranju vrata prema najbližim susjedima u RH – Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku i Konavlima. Ranije uspješno odškrinuta vrata još smo više otvorili sebi i drugima koje će doći. Kruna tih aktivnosti u prošloj godini bila je posjeta djece iz Crne Gore vršnjacima u Dubrovniku, cjelodonevno druženje, brojni kontakti. Tome je nazočio i naš ministar kulture, medija i sporta Branislav Mićunović. Naravno, to je opet bilo omogućeno sinhroniziranom aktivnošću s našim prijateljima u toj regiji. Nekima od njih ćemo se, nadam se, zahvaliti proglasivši ih počasnim članovima društva.
Pored već spomenutog ministra Mićunovića, moram pohvaliti i potporu koju nam daje, sada već kontinuirano, Vlada Crne Gore. Dugujemo zahvalnost i lokalnoj samoupravi Kotora i gradonačelnici Maji Ćatović jer je općina odobrila i financirala nekoliko naših projekata.Imamo stalne i konkretne kontakte s Veleposlanstvom i Konzulatom RH, na čemu im zahvaljujemo. I dalje smo vrlo uvaženi i ja se, ili neko iz društva, redovito pozivamo sastancima kad u našu zemlju dolaze visoki zvaničnici RH. Tako je bilo i prije dva dana u Podgorici kad je premijer RH Ivo Sanader na moj upit obećao, ubuduće, izdašnije financiranje projekata Hrvata u Crnoj Gori», istaknuo je u svom izlaganju dr. Ilić.
Predsjednik društva je pozdravio predstavnike medija, te urednika novoosnovanog Radija Dux Miroslava Marušića, kojem je poželio uspješan rad i dobru suradnju sa HGDCG. Marušić je pozdravio Skupštinu, zahvalio na pozivu i također izrazio nadu u dobru suradnju uredništva tog radija sa HGDCG i redakcijom Hrvatskog glasnika.
Druženje uz koktel na Citadelli hotela Cattaro, nakon završetka radnog dijela Skupštine, uveličala je svojim izuzetnim nastupom glazbena grupa «Filip Dević» iz Splita, u suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika iz Splita. Voditeljica HMI Split Branka Bezić Filipović uručila je poklon tajniku društva Tripu Schubertu i poželjela uspješan rad i u narednom periodu.
Muška klapa «Filip Dević» osnovana je 1962. Prema mišljenju i kritike i javnog mnijenja, njihova interpretativna ostvarenja nalaze se u samom vrhu kvalitetnih vokalnih ostvarenja klapskog pjevanja, u što su se mogli te večeri uvjeriti svi posjetitelji na Citadelli.

Nema komentara: