Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 2. srpnja 2010.

ŠPD „Kolo“ - Kotoru i Cetinju na dar

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore organiziralo je 2. i 3.7.2010. koncert Šibenskog pjevačkog društva Kolo pod nazivom „Kotoru i Cetinju na dar“. Koncert u Cetinju je organiziralo Društvo crnogorsko –hrvatskog prijateljstva Ivan Mažuranić u prepunoj dvorani Zetskog Doma, a pod pokroviteljstvom predsjednika Opštine Mila Jankovića. Tomo Kusovac, predsjednik Društva, sa suradnicima pobrinuo se da boravak članovima Kolo ostane nezaboravan.
Koncert u Kotoru je organiziran u bazilici Sv. Tripuna. Obraćajući se prisutnima, Krešimir Grubić je među ostalim kazao: „U ova dva dana koliko smo tu shvatili smo koliko smo uistinu povezani. I ne mislim pritom samo na isto more koje nas hrani, isto sunce koje nas grije i isti kamen na kojem smo odrasli. Mislim prvenstveno na isti mentalitet ljudi odraslih u ovom mediteranskom raju, istu dušu i ljubav prema pismi. I zato bez imalo sumnje, od srca mogu reći da se ovdje osjećamo kao doma. Iskreno se nadam da ćete u našoj pjesmi uživati barem onoliko koliko smo mi uživali u vašoj predivnoj zemlji.“

ŠPD Kolo je osnovano 1899. godine i tijekom prošlog stoljeća časno je prezentiralo Šibenik kao kulturno i glazbeno središte širom Hrvatske i Europe. Kroz pjevanje i rad u Kolu, Šibenčani su svjedočili svoj urođeni smisao za glazbu, posebno pjevanje i šibensku ljubav prema rodnom gradu. Od 1899. kroz različite sekcije Kola prošlo je oko 1400 članova. Uvježbavano je i izvedeno ukupno 716 djela, te održano oko 1700 nastupa. Kolo je predstavljalo Šibenik u 152 grada, u 17 europskih zamalja. Nositelj je brojnih priznanja i odličja, među kojima se ističu 3 visoka državna ordena (1936, 1966. i albansko 1969), prve nagrade grada Šibenika 1068, Povelje Prosvetno- kulturnog sabora Hrvatske 1969. i Povelje hrvatskog Sabora kulture 1999. i 2009. godine. Zborom dirigira Mladen Tutavac. Izvedena su djela Mozarta, Bacha, Bononcinia, Gotovca Verdija i dr., uz soliranje Nere Gojanović, Marija Šperanda i Marka Aužina, te pratnje Gordane Pavić za klavirom.

Nema komentara: