Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 1. srpnja 2010.

Posjet Josipovića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović doputovao je, na poziv crnogorskog kolege Filipa Vujanovića, 1. srpnja u dvodnevni službeni posjet Crnoj Gori. Uz najviše državne počasti, hrvatskog predsjednika i izaslanstvo na pisti podgoričke zračne luke dočekao je predsjednik Crne Gore. Josipović, kojemu je ovo bio prvi službeni posjet Crnoj Gori otkako je preuzeo dužnost, po dolasku se susreo s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.
Josipović je uoči posjeta kazao da u Crnu Goru ne dolazi kako bi razgovarao o prošlosti, nego o budućnosti, jer je vrijeme za suradnju na dobrobit svih građana. „ Hrvatska će pomoći Crnoj Gori u pristupanju Europskoj uniji tako što će joj prenijeti svoje iskustvo", rekao je Josipović, te dodao da će europskim institucijama prenositi afirmativan stav o Crnoj Gori. "Crna Gora je prijatelj Hrvatske i zasigurno zaslužuje da bude u EU", rekao je Josipović.
Josipović i Vujanović na Cetinju 
Suradnja je na svim područjima veoma dobra, a između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja - ako se ne računa pitanje trajne granice i Prevlake. Ali Josipović je i ovom prilikom izjavio kako postoji čvrsta namjera Zagreba i Podgorice da se pitanje razgraničenja na poluotoku Prevlaka riješi na civilizirani način: "Biti će i trajno riješeno, kada dođe vrijeme da se to obavi. Sada je na snazi sporazum koji očito odgovara i jednoj i drugoj strani, i dobar je primjer odličnog sporazumijevanja između dvije države.“
Crnogorski čelnici se potpuno slažu s gostom iz Hrvatske i ističu kako će Podgorica prihvatiti svaki rezultat međunarodne arbitraže. U razgovoru hrvatskog predsjednika sa crnogorskim uglednicima istaknuti su primjerni odnosi za čitavu regiju.
Josipović i Krivokapić
Tijekom razgovora s Josipovićem, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je izrazio zadovoljstvo suradnjom i političkim kontaktima između Crne Gore i Hrvatske. „Oni mogu biti primjer dobrih odnosa u regiji, čime i Hrvatska i Crna Gora potvrđuju svoju istinsku europsku opredijeljenost“, rekao je Krivokapić. On je, kako je priopćeno, zahvalio Josipoviću na suradnji u procesu europskih integracija, osobito u povodu ustupanja prijevoda europske pravne stečevine Crnoj Gori. Naglasio je i potrebu daljeg intenziviranja suradnje na gospodarskome planu, za koju je dobra osnova međudržavni Savjet za gospodarsku suradnju.
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izrazili su obostrano zadovoljstvo što dobre političke odnose, uz značajnu frekvenciju susreta na visokom državnom nivou, karakteriše i intezivna bilateralna suradnja.
Josipović i Đukanović
Crnogorski predsjednik Vujanović rekao je da u borbi protiv organiziranog kriminala dvije države trebaju biti saveznice. „Naš interes je da budemo saveznici do kraja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, jer oni ne poznaju granice. Prenio sam Josipoviću našu želju da dva ministarstva pravde taj sporazum što prije zaključe.“ Dva predsjednika najavili su da će ministri pravosuđa Hrvatske i Crne Gore uskoro potpisati sporazum o međusobnom izručenju osoba optuženih za najteža krivična djela.
Potrebu za suradnjom u borbi protiv zločina ističe i hrvatski predsjednik: "Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje surađivali od država i doista mislim da je zaključivanje ugovora o ekstradiciji važan čin. Hrvatska je to učinila sa Srbijom i siguran sam da će to učiniti i sa Crnom Gorom“, kazao je Josipović koji je uvjeren kako će to značiti prekretnicu u borbi protiv kriminala u regiji.
Ilić, Josipović, Schubert 
U okviru službenog posjeta Crnoj Gori, Josipović je 2. srpnja boravio u Kotoru gdje se sastao s crnogorskim predsjednikom Vujanovićem, gradonačelnicom Kotora Marijom Ćatović te generalnim konzulom RH u Kotoru Božom Vodopijom. U Pomorskom muzeju organiziran je susret s predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske manjine. Nazočni su bili predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore dr. Ivan Ilić, tajnik HGDCG Tripo Schubert, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslav Franović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, parlamentarna zastupnica HGI Ljerka Dragičević i predsjednik Krovne udruge Zvonimir Deković.
Na sastanku je razgovarano o njihovu aktualnom statusu u Crnoj Gori, a osim predsjednika Ive Josipovića i Filipa Vujanovića, nazočili su i gradonačelnici Kotora Maja Ćatović i Dubrovnika Andro Vlahušić. Tijekom razgovora istaknuta je potreba bolje suradnje na kulturnom polju s dubrovačkom regijom, za koju je dubrovački gradonačelnik obećao dati potporu.
„Hrvatska manjina odigrala je važnu ulogu u osamostaljenju Crne Gore. Problema u prošlosti bilo je dosta, međutim ono što ohrabruje su sve bolji odnosi između dvije zemlje kojima je zajednička politika zaštita manjinskih prava i afirmacija manjina“, naglasio je nakon susreta hrvatski predsjednik. On je izrazio zadovoljstvo i bogatom kulturnom aktivnošću Hrvata u Boki kotorskoj. Najavljeno je kako će u idućoj godini u Kotoru biti otvoren novi objekt u kojem će biti smješten konzulat RH, a bit će namijenjen i kulturnim aktivnostima Hrvata u Boki kotorskoj.
Komentirajući pitanje novinara o slučaju Morinj, hrvatski predsjednik kazao je da zna za to suđenje ali ne želi ocjenjivati rad crnogorskog pravosuđa. „Važno je da je proces proveden, a krivci osuđeni“, kazao je Josipović.
Crnogorski predsjednik također je kazao kako obje zemlje imaju dobar odnos prema manjinama, a kad je u pitanju granični prijelaz na Debelom brijegu koji koriste uglavnom stanovnici Boke kotorske i dubrovačkog područja, izrazio je uvjerenost da će obje države učiniti sve da se prohodnost s graničnim prijelazom učini što boljim.
Mediji su otkrili i kako Josipović ima rođake u Crnoj Gori. Dvije sestre njegovog oca su udane za Crnogorce i njegovi rođaci žive u Nikšiću.

Nema komentara: