Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 11. veljače 2011.

Dubrovnik karneval fest

Za kotorske maskirane grupe već je postalo tradicionalno da u toku karnevalskih fešta posjećuju i druge gradove. Ove godine svoje đirade započeli su posjetom Dubrovniku. Kao sto je i bilo najavljeno od strane Dubrovnik karneval festa, gosti drugog vikenda veljače u okviru ove manifestacije upravo su bili Kotorani.
Organizator njihovog odlaska je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor koje je od ove godine uspostavilo suradnju sa organizatorima Dubrovnik karneval festa.
Đirom po Stradunu kotorski karnevalisti pokazali su dubrovačkim gospođama i gosparima i njihovim gostima kako se to radi kod nas, tj. kako je nekada kotorska vlastela điravala kotorskim pijacama i pijacetama. Prije svega, kostimi rađeni od strane samih učesnika karnevalske grupe Karampana, u koje su uložili puno truda, vremena i nadasve ljubavi prema feštama, a za Kotorane se zna da žive od fešte do fešte, Ova dubrovačka fešta ostat će u lijepom sjecanju, prije svega zbog dobrog druženja i suradnje sa organizatorima Dubrovnik karneval festa. Kao pravi domaćini, uvijek su bili uz Kotorane. Dobar smještaj sa ostalim karnevalistima, koji su također bili učesnici ovog maškaranog vikenda, učinili su boravak još ljepšim. Karnevalske grupe iz Vela luke i Senja, također su se pokazali kao odlični meštri od maškara. Sotobraćo sa njima u gradskoj kavani, gdje je fešta potrajala do kasno u noć, u tvrđavi Revelin, gdje su se skupa pjevale pjesme, koje već na prvom taktu pozivaju na ples, te na Pilama, gdje su domaćini pripremili zajednički ručak, druženje će ostati nezaboravno. U znak dobrog druženja započetog davno a nastavljenog na ovoj fešti, Kotorani su od Velalučana dobili i mali poklon, a Kotorani i njih i ostale sudionike pozvali na naš karneval , kako ovaj tradicionaln,i tako i onaj ljetni internacionalni.
Suma sumarum, sto bi kotorski svijet znao reci, bilo je lijepo u gradu pod Srđom. Jako dobra organizacija, a još bolji provod i druženje. Nastavit ćemo tako, jer maškarani dani su pred nama, oni dani kada želimo biti netko drugi, ali ne želimo biti drugačiji, već vedrog duha i uvijek spremni za feštu.