Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

subota, 5. ožujka 2005.

Četvrta godišnja skupština

Kotor, 5.3.2005 – 17.4.2005. Skupština koja je programski i organizacijski bila zamišljena i započela svečarski u Kotoru 5. ožujka 2005. u dvorani Centar za kulturu uz prisustvo velikog broja članstva i visokih uzvanika iz Republike Crne Gore i Hrvatske, prekinuta je neočekivano i na opće iznenađenje većine prisutnih i samog Rukovodstva Društva, iako su nam dostavljane poruke opstrukcije Skupštine. Jedna grupa članova Društva na čelu sa članom Predsjedništva Pavlom Jurlinom i predsjednicima podružnica Tivta Zlatkom Vučinovićem, Bara Vladimirom Medovićem, Podgorice dr.Đurom Kojanom i njihovim mentorima iz Kotora i Zagreba i malobrojnim istomišljenicima htjeli su nasilno da smijene postojeće rukovodstvo Društva optužujući ih za zlouporabu i nepoštivanje Statuta Društva, financijske malverzacije i osporavajući Društvu legitimnost. Iznenađeni nemilim i neočekivanim istupom ove grupe članova Društva, uzvanici koji su došli na Skupštinu napuštaju dvoranu ozlojeđeni a poneki i sa sumnjom u dosadašnji korektan i ispravan rad Društva. Skupština se prekida uz najavu nastavaka u dogledno vrijeme dok se riješe nastale nesuglasice i dokažu kao neosnovane optužbe prema rukovodstvu Društva.
Prije neprimjernog i zlonamjernog istupa ”grupe nezadovoljnika” Skupštinu je otvorio dr. Ivan Ilić član Predsjedništva , koji je presjedavao radom. Skup su pozdravili istaknuti gosti iz Crne Gore i Republike Hrvatske, pročitani su pozdravni telegrami , podijeljena su priznanja. U izvještaju o radu Društa u protekloj godini predsjednik Tripo Schubert je istakao početak rada dopunske nastave na hrvatskom jeziku u Kotoru i Tivtu, uspješno ostvarenu suradnju Boke i gradova Dalmacije i Zagreba i mnogo drugih ostvarenih i realiziranih projekata iz programa rada Društva.
Nakon prekida Skupštine, slijedi period napada ”grupe nezadovoljnika ” i njihovih mentora na rukovodstvo Društva i na samo Društvo preko dnevnog tiska i TV. U međuvremenu, Predsjedništvo Društva šalje na reviziju vođenje knjiga i financijsko poslovanje. Sve mjerodavne instance pa čak i Republička financijska policija, koju šalje Pavle Jurlina, nalaze da je sve urađeno po knjigovodstvenim načelima i nije nađena nikakva financijska nepravilnost niti zlouporaba od pojedinaca u Predsjedništvu koje je ta grupa prozivala. Nakon što je Predsjedništvo prikupilo dokaze i dokumenta protiv optužbi koje su iznesene na Skupštini 5.3. zakazuje 17.4.2005. nastavak Skupštine u zgradi ”Jugooceanije” u Kotoru. Članstvo se odazvalo u velikom broju i nakon iznesenih dokaza i argumenata o ispravnom radu Predsjedništva i samog Društva i nepostojanju financijskih zloupotreba, prisutni iskazuju puno povjerenje rukovodstvu Društva. Tajnim glasovanjem izabrani su za novo Predsjedništvo od 7 članova (od 13 kandidiranih). Izabrani su: dr.Ivan Ilić, Tripo Schubert, Marija Nikolić, Dario Musić, Selma Krstović, Slobodan Vičević i Ljubinko Biskupović.