Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 5. studenoga 2004.

Hrvatski dani u Boki


Prijatelji iz Zagreba u uredu HGDCG u Kotoru

Hrvatski dani u Boki, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Turističke zajednice Grada Zagreba, te Hrvatske matice iseljenika, upriličeni su 5.i 6. studenoga 2004. godine. Program kojim se Zagreb predstavio u Kotoru i Tivtu izazvao je veliko zanimanje Bokelja, gostiju iz drugih gradova, crnogorskih i hrvatskih medija. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore poželjelo je dobrodošlicu sudionicima manifestacije, glumcima i pjevačima, predsjedniku Turističke zajednice Vladimiru Velniću, glavnom tajniku Franju Tomšiću, čelnim ljudima Hrvatske matice iseljenika Nikoli Jelinčiću i Hrvoju Salopeku, Satiričnog kazališta “Kerempuh” Dušku Ljuštini i Borisu Geršaku, te Hrvatskoga kulturnog kluba Šimi Šimatoviću.
“Hrvatske dane u Boki”, u Centru za kulturu Tivat, otvorio je član Predsjedništva HGDCG dr. Ivan Ilić. Satirično kazalište Kerempuh izvelo je Brešanovu predstavu “Hamlet u selu Mrduša Donja”, redatelja Mustafe Nadarevića.
Drugog dana, u subotu, uslijedili su protokolarni susreti. Izaslanstvu grada Zagreba pridružio se u Kotoru dogradonačelnik Milan Bandić, upriličen je susret sa generalnim konzulom Republike Hrvatske Petrom Poljanićem, čelnim ljudima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, te biskupom kotorskim mons. Ilijom Janjićem. Istog dana održana je konferencija za tisak.
"HGDCG je od prvog dana radilo na uspostavljanju suradnje između gradova i regija Crne Gore i Hrvatske, uspijevajući ponovo uspostaviti pokidane veze i izgraditi most za protok kulture između dviju zemalja", kazao je Tripo Schubert. Bandić je kazao kako je oduševljen Bokom i njezinim ljudima, a Velnić podsjetio na suradnju s HGDCG i HKD “Napredak” koja traje već dugo.
"Suradnja će se nastaviti, danas su otvorene nove opcije. Nećemo samo pomagati, već sudjelovati u zajedničkim projektima, nećemo obećavati nego ćemo raditi", kazao je Velnić.
Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić također je istakao kako će se suradnja, koja se ostvaruje i stipendiranjem studenata i međusobnim posjetima, nastaviti i u sljedećoj godini.
Generalni konzul RH Petar Poljanić govorio je o velikom napretku u odnosima lokalne zajednice i vlasti u Crnoj Gori prema Hrvatima u Boki i cijeloj državi.
Nakon toga, u kotorskom restoranu Ellas predstavljena je zagrebačka kuhinja. U ponudi su se našli brojni specijaliteti koje su priredili kuhari hotela “Opera” iz Zagreba, pod budnim nadzorom direktora hrane i pića Mirka Bilića.Druženje su svojom nazočnošću uveličali predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjednik Dukljanske akademije nauka Jevrem Brković i kotorski biskup mons. Ilija Janjić.Uzvanike je zabavljao orkestar “Purgeri” Mirka Bašića.
U večernjim satima, u prepunoj katedrali Sv. Tripuna, Hrvatski kulturni klub priredio je koncert opernih arija i pjesama. Prisutne je pozdravio èlan Predsjedništva HGDCG Slobodan Vičević, a zatim su nastupili prvaci Opere Hrvatskog narodnog kazališta.Nakon koncerta, biskup Ilija Janjić pozdravio je nazočne i zahvalio izvođačima, a zatim ih ugostio u Biskupskom dvoru.
Na izmaku subotnjeg dana u kinu Boka u Kotoru prikazan je film Antuna Vrdoljaka “Duga mračna noć”, a održana je i video promocija Turističke zajednice Grada Zagreba.
Sudionici manifestacije su Boku napustili u nedjeljno jutro, svrativši još u Perast, gdje ih je dočekao don Srećko Majić.

Nema komentara: