Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 11. svibnja 2007.

Bokeljska priča u Dubrovniku

Raport županici
U organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, pod pokroviteljstvom crnogorskog Ministarstva kulture, sporta i medija i veliku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije, naročito županice Mire Buconić i dožupana Miše Galjufa; Grada Dubrovnika, Biskupije Dubrovačke i HMI- podružnice Dubrovnik, 11,12 i 13. svibnja prezentiran je dio kulturne baštine Kotora i aktivnosti društva uz više od 180 sudionika, koji su izazvali veliku pozornost ukupne javnosti, medija, građana i gostiju Dubrovnika. Svim događajima bila je nazočna Mileva Vujošević, izaslanik crnogorskog ministra kulture Predraga Sekulića.

Manifestaciju je u Saloči od zrcala Dubrovačke knjižnice u 18 sati otvorila županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić.
"Veliko mi je zadovoljstvo i izuzetna čast što vas mogu pozdraviti u ime Dubrovačko-neretvanske županije. Posebno mi je drago da se u vrijeme proslave Dana županije i našeg nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića rođenog u Bokokotorskom zaljevu, događa i Bokeljska priča, kazala je županica i dodala da ta priča samo formalno počinje predstavljanjem izdavačke djelatnosti HGDCG, ali da se zapravo priča stoljećima. Priča o zajedničkoj povijesti, zemljopisnoj blizini i kulturnom nasljeđu. Priča koja se priča unatoč stoljećima burne prošlosti u kojoj ste sačuvali nacionalni identitet i njime obogatili sredinu u kojoj živite. Vaše stvaralaštvo najbolji je način da se očuva tradicija, pokažu vrijednosti, te da svi mi uranjanjem u korice knjiga budemo bliže vama. Vašim posjetom nastavljate tradiciju vaših predaka… Vašim stvaralaštvom stvarate najbolju uspomenu na njih", istakla je županica i poželjela puno uspjeha u daljem radu i stvaralaštvu.
Manifestaciju otvorila županica DNŽ Mira Buconić
Uslijedilo je predstavljanje izdavačke djelatnosti Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i NIP Gospa od Škrpjela. Govorio je prof. dr. Milenko Pasinović, ravnateljica Dubrovačke knjižnice mr.sc. Vesna Ćučić i urednica Hrvatskog glasnika prof. Tamara Popović. Zatim je otvorena izložba fotografija Hrvatskih društava u prošlosti i Bokeljskih mjesta na starim razglednicama uz prikazivanje putopisa Frana Alfirevića “Boka”, u Znanstvenoj knjižnici grada. Izložbu je otvorila Marija Mihaliček, povjesničar umjetnosti iz Kotora, a o povijesnim činjenicama vezanim za Hrvatska društva govorio je dr. Stjepo Obad iz Zadra.
Te noći u Metkoviću održan je donatorski koncert „Od Boke do Slavonije hrvatska se pjesma čuje“. Nastupile se klapa „Maslina“ iz Šibenika, „Raguza“ i „Maestral“ iz Dubrovnika, klapa „Bokeljski mornari“ iz Kotora, tamburaški sastav „Slavonija band“ i Dražen Žanko. Program je vodio Branko Uvodić.
Istovremeno, u restoranu „Linđo“ na Babinom kuku održana je promotivna degustacija Bokeške kužine, igrokaz „Na kotorskoj pjaceti“ ženske klape „Bisernice Boke“ uz učešće „Kotorske vlastele“ i glazbeni program „Tri kvarta“. Voditeljica programa bila je Vlasta Mandić.Među uzvanicima su bili: županica DNŽ Mira Buconić, predsjednik Skupštine DNŽ Božidar Memed, dožupan Miše Galjuf, županica krapinsko-zagorska Vlasta Hubicki, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Vladimir Stolnik, član Poglavarstva DNŽ i ravnatelj Opće bolnice dr. med. Andro Vlahušić, članica Poglavarstva DNŽ mr.sc Tatjana Šimac – Bonačić, član Poglavarstva DNŽ mr.sc Vjekoslav Jerda, predsjednik Turističke zajednice DNŽ, zamjenik gradonačelnice Dubrovnika i predavač na Dubrovačkom sveučilištu dr.sc Vedran Jelavić, tajnik Dubrovačkog sveučilišta Dalibor Ivušić, član Poglavarstva i predsjednik Turističke zajednice Grada Dubrovnika, dugogodišnji direktor uglednih hotelskih kuća Đuro Market, predsjednik županijskog odbora Hrvatske stranke prava i dugogodišnji dožupan Željko Kulišić. Ispred Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice bio je predsjednik Želimir Čizmić, član Izvršnog odbora Pero Lučić, a ispred Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata njen predsjednik Igor Žuvela. Nazočni su bili i ugledni dubrovački ugostitelj Tonči Drašković, Pavle Đorić iz Merkur osiguranja, Pavlekovići, vlasnici tiskare Pavleković, Boško Primić, Miho Klajić, Saša Brkić i Bruno Bašić - cijeli niz uglednih gospodarstvenika…
Delegacija HGDCG polaže vijenac na Boninovu
U subotu je izaslanstvo Hrvatskog građanskog društva Crne Gore položilo vijenac pred spomen križ poginulim dubrovačkim braniteljima iz domovinskog rata 1991-1995, a zatim bilo nazočno na svečanoj Skupštini u povodu Dana dubrovačko neretvanske županije, gdje je uzvanice, nakon županice Buconić, gradonačelnice Šuice i županice Krapinsko zagorske, pozdravio dopredsjednik društva Tripo Schubert.
Županica Mira Buconić i njeni suradnici, iako pretrpani protokolarnim obavezama tog dana, navečer su bili gosti na zabavnoj večeri "Bokeljska noć" u hotelu „Prezident“, uz učešće klapa „Maslina“, „Raguza“, „Maestral“, „Slavonija band“, „Tri kvarta“ i klape „Bisernice Boke“. Sjajne klape su se do kasno u noć „natjecale“ uz podršku Dražena Žanka i voditelja Branka Uvodića.
U nedjelju je u Dubrovnik stigao odred Bokeljske mornarice, Gradska muzika Kotor i mažoretkinje. Ispred starog grada dočekala ih je županica Mira Buconjić.Krenuo je đir gradom, u misiji dobre volje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske. U svečarskom i emotivnom ambijentu nošene su tradicionalna zastava Bokeljske mornarice -Sv. Tripuna i državna zastava Crne Gore, prvi put od njezina osamostaljenja.
Ispred crkve Sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, raport županici podnio je prvi major bokeljske mornarice Josip Ribica.Odred je predvodio 88-godišnji admiral bokeljske mornarice dr Miloš Milošević, poštovan kod pripadnika oba naroda, kome nisu smetale ni godine ni visoke temperature da dođe u, kako je rekao, njemu dragi Dubrovnik toliko sličan Kotoru, naročito poslije svega što se dogodilo.
- Zadovoljan sam da je sve tako dobro prošlo, kazao je dr. Milošević.Program koji je nastavljen koncertom gradske muzike Kotor i klapa prihvaćen je sa sveopćim odobravanjem, pozdravljen od mnogobrojnih turista, a posebno emotivno od bokeljskih Hrvata s obje strane granice.
U međuvremenu organiziran je susret Bokelja iz Dubrovačke regije sa odvjetnikom Boškom Grgurevićem, članom HGDCG, a u svezi primjene Zakona o restituciji u Crnoj Gori i rješavanja njihovih zahtjeva za povraćaj imovine.
Sudionici manifestacije u Dubrovniku
Potporu daljem razvitku odnosa i tog dana dali su Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata grada Dubrovnika i njen predsjednik Igor Žuvela, te Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice i njen predsjednik Želimir Čizmić.
- Sazrele su društvena i politička situacija i u jednoj i u drugoj zemlji da se ide dalje. Sigurno da će biti polemike kada majke i očevi ubijenih vide da je raport županici neko dao pod stijegom crnogorske zastave. Međutim, trezvenost mora pobijediti. Ako se već rat dogodio, budimo mi žrtve, da se nikad ne ponovi na ovim prostorima. Ja svoju žrtvu priklanjam, ove gelere u meni, kazao je za Hrvatski glasnik Igor Žuvela.
Nimalo patetično nije zvučala njegova rečenica: Dobro je pobijedilo zlo. Niti suze na licima ozbiljnih, starih ljudi.
U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali održana je koncelebrirana Sveta misa, koju je predvodio biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić. Pjevao je katedralni mješoviti zbor Svetog Tripuna iz Kotora pod ravnanjem Nikole Ćučića.
Manifestacija „Dani Hrvata iz Crne Gore“ u Dubrovniku završena je donatorskim koncertom u prepunoj sportskoj dvorani na Gospinom polju, uz učešće svih navedenih klapa i Dražena Žanka. I ovaj program sjajno je vodio Branko Uvodić. Rastali smo se uz obećanje domaćina da se vidimo uskoro, u Crnoj Gori.
Manifestaciju su osmislili i realizirali članovi Organizacionog odbora: predsjednik Odbora i idejni tvorac Bokeljske priče Tripo Schubert; Dario Musić – tehnička priprema i postavka izložbe; Vlasta Mandić - autor Bokeške kužine i voditeljica ženske klape Bisernice Boke; Krunoslav Težak - koordinator projekta u Dubrovniku; Željko Filičić – logistika u Dubrovniku; Maja Mozara – voditeljica HMI – podružnica Dubrovnik, Ida Gamulin –predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije; Zdenka Golušić- predstavnik Poglavarstva Grada Dubrovnika i don Stanko Lasić- predstavnik Dubrovačke biskupije.
Odbor je istakao zahvalnost na pomoći županici Miri Buconić, gradonačelnici Dubravki Šuici, biskupu Želimiru Puljiću, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, Bratovštini Bokeljske mornarice 809 – Dubrovnik.
FOTO GALERIJA BOKELJSKA PRIČA U DUBROVNIKU