Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 6. kolovoza 2009.

NIP Gospa od Škrpjela

Posljednjih godina, zahvaljujući NIP "Gospa od Škrpjela'', tiskano je više veoma vrijednih knjiga koje govore o prošlosti i aktivnostima Hrvata, ali i ostalih stanovnika ovog kraja. Radi se uglavnom o reprint izdanjima rijetkih knjiga do kojih se sada ne može doći ni u knjižnicama.
Prva knjiga ''Ex voto'' je tiskana 1995. godine. Od tada je objavljeno više od 30 knjiga, među kojima su i kapitalna djela o slavnoj bokeljskoj i posebno peraškoj prošlosti kao što su ''Kulturna povijest grada Perasta'', ''Razvitak i ustroj peraške opšćine'' i ''Boka Kotorska u 17. i 18. stoljeću'' autora Pava Butorca.
Kada je peraški župnik don Srećko Majić, urednik NIP-a ''Gospa od Škrpjela'' odlučio 1995. godine pokrenuti tiskanje vrijednih knjiga, nije mogao ni pretpostaviti kako će tijekom osam godina objaviti preko 30 knjiga, odnosno oko 7.000 stranica teksta. Pažnje vrijedan uspjeh kojim bi se moglo podičiti i neko profesionalno novinsko izdvačko poduzeće, a ne jedan čovjek koji uz ovaj posao, radi i mnogo drugih. Poznavanje problematike tiskanja knjige, veliki entuzijazam i radno pregalaštvo dali su rezultat iznad očekivanja.
Izdanja NIP-a ''Gospa od Škrpjela'', široka po tematici, različita po odabiru, neka veoma luksuzno opremljena, a druga broširana, važan su doprinos pokušaju da se najpoznatija djela naše prošlosti otrgnu od zaborava. Trebalo je dosta truda i upornosti kako bi se mnoga djela pronašla, pripremila za tisak i tiskala.
Priređivači djela vodili su se Butorčevom prosudbom: ''Svaka zdrava kultura se ponosi tradicijom. Razumije se, ako se kultura shvaća za ono što jest, za duhovni kontinuitet, a ne za bljesak što se nenadno pojavi i učas mine. Tradicija je veza vjere za prošlost, sidro nade za budućnost. Kultura Perasta i Boke sva je zacrtana notom tradicionalizma. Tradicija je njezina snaga i njezin odraz, njezina veza i njezina nada. Naš pomorac, skoro bolesno odan tradiciji, odavno je shvatio kako je zemlja bez tradicije bez vrijednosti, a narod bez tradicije narod bez budućnosti''.
Među ostalim vrijednim djelima INP-a ''Gospa od Škrpjela'' posebnu pažnju privlači luksuzna monografija ''Zvijezda mora'', autora don Nika Lukovića, izvanredno dobro opremljena. U uvodnom dijelu te knjige govori se o štovanju Majke Božje u Kotorskoj biskupiji.
Dario Musić