Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

subota, 9. listopada 2010.

600. obljetnica posvete župne crkve Rođenja Bl. Djevice Marije

U Gornjoj Lastvi, starom naselju smještenom u podbrdskom predjelu iznad Tivta, 9. listopada je proslavljena 600. obljetnica posvete župne crkve Rođenja Bl. Djevice Marije. Nakon jednogodišnje pripreme i niza prigodnih događanja u Donjoj i Gornjoj Lastvi ova je proslava koju je predslavio preuzvišeni nadbiskup Alessandro D'Errico, apostolski nuncij za Crnu Goru, uz koncelebraciju biskupa kotorskog, mons. Ilije Janjića, nadbiskupa barskog, mons. Zefa Gašija i dvadeset i dva svećenika održana na najsvečaniji mogući način. Crkva je bila pretijesna da primi nekoliko stotina vjernika iz Crne Gore, Hrvatske, Italije i Kanade koji su se okupili u Gornjoj Lastvi da bi obilježili taj jubilej.
Svečanost je počela na platou pred prekrasnom baroknom crkvom gdje je kraći koncert održalo Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat“, a pripadnici su odreda Tivatskog zbora Bokeljske mornarice nakon svečanog pozdrava uz pratnju Tivatske gradske glazbe odigrali tradicionalno kolo sv. Tripuna. Na početku svete mise pozdravnim se govorom uzvanicima i prisutnima obratio domaći biskup, Ilija Janjić. Prenoseći okupljenima blagoslov pape Benedikta XVI, mons. D`Errico kazao je da ga fascinira sa koliko se masovnosti, svečane atmosfere i dobre organizacije slavi 600. godišnjica posvete župne crkve u Gornjoj Lastvi, iako to mjesto danas ima samo par stalnih stanovnika. „To svjedoči da su vaši preci ovdje posijali dobro sjeme vjere, te ste vi Gornjolastovljani, iako možda poradi životnih okolnosti rasijani izvan svoga Zavičaja u drugim naseljima Boke ili svijeta, sačuvali ogromnu ljubav za svoju Crkvu, koja vam je dala vjeru i za ovaj župni hram u kojem su vaši preci stotinama godina ispovijedali i živjeli tu vjeru“, kazao je monsinjor D`Errico. Nakon podijeljenog Apostolskog blagoslova nuncij je, između ostaloga, osobitu radost iskazao na završenoj pripremi teksta Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Crne Gore.
"Crkva koju su sagradili predci ovih dičnih muževa i žena što su danas okupljeni u ovome svetome domu, podignuta je ne samo u srcu mjesta, već i u srcu svakog njegovog stanovnika. Naš vjernički hrvatski puk, kojega je veliki Papa Ivan Pavao II. nazvao «narodom nade», živi stoljećima u ovom prelijepom Zaljevu svetaca, vjeran Bogu, Petrovu nasljedniku, svojoj katoličkoj Crkvi i svome narodu, živi u miru s drugima, poštujući svakoga čovjeka dobre volje u nadi uskrsnuća na život vječni“, kazao je, zahvaljujući se apostolskom nunciju i biskupima, don Dejan Turza, upravitelj župe u Lastvi, koji je monsinjora D`Errica darivao knjigama poznatog lastovskog povjesničara i svećenika don Iva Stjepčevića i ručnim radom jedne mještanke – figuricama u bokeljskoj muškoj i ženskoj narodnoj nošnji.
Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić podsjetio je na brojne generacije žitelja Gornje Lastve koji su stoljećima prilazili oltaru tamošnje crkve i zahvalio svima koji su svojim prilozima doprinijeli obnovi krova crkve i obližnjeg objekta župnog doma. On je nuncija D`Errica, prvog izaslanika Svetog oca koji dolazi u Gornju Lastvu, zamolio da papi Benediktu XVI. prenese poziv da posjeti Kotorsku biskupiju.
Nakon mise i tradicionalne procesije, svečanost u Gornjoj Lastvi nastavljena je koncertom klape „Pasika“ iz Kostanja kraj Omiša. U tamborju crkve Rođenje Blažene Djevice Marije priređena je izložba fotografija čiji su autori Anđelko Stjepčević i Anton Marković iz lastovskog Foto-kino kluba „Mladost“, a koje su tematski vezane za gornjolastovsku crkvu. U pripremi je također i najavljeno izdanje Zbornika radova o povijesti naselja Gornja Lastva.
Prigodom obilježavanja šest stoljeća crkve župnik Dejan Turza i predsjednik udruge Napredak iz Gornje Lastve Zoran Nikolić organizirali su i prvu fazu obnove ovog vrijednog sakralnog objekta u čemu im je financijsku potporu dala i Dubrovačko-neretvanska županija. Nikolić je župana Nikolu Dobroslavića upoznao s poviješću Gornje Lastve i njenog stanovništva, pa mu je tako pokazao i muzejsku zbirku smještenu u jednoj od lastovskih kuća.
U povodu obljetnice u Gornjoj Lastvi održana je i književna večer „Hrvatski književnici svojim sunarodnjacima u Boki Kotorskoj." Đuro Vidmarović, predsjednik Odbora za književne veze i član upravnog odbora Društva književnika Hrvatske, otvorio je večer poezije: „Ovdje smo kako bismo zajedno s vašim kolegama iz Boke Kotorske, pjesničkom riječju uveličali vašu proslavu 600 - te obljetnice župne crkve Blažene Djevice Marije, ovdje u Gornjoj Lastvi. Istinski pjesnici nikada nisu sijali mržnju već su gajili ljubav."  Svoje stihove kazivali su pjesnici Đuro Vidmarović, Tomislav Marijan Bilosnić iz Zadra, Drago Čondrić iz Zagreba, dr. sci. Igor Šipić iz Splita i Arsen Mužić iz Splita. Nazočili su nakladnik Zoran Bošković, vlasnik nakladne kuće „Naklada Bošković" iz Splita , kao i Sebastijan Koceić, glazbenik iz Splita, koji je obogatio večer svojom glazbom. Goste iz Hrvatske pozdravila je pjesnikinja Desanka Matijević iz Kotora, a u ime inicijativnog odbora Udruge hrvatskih pjesnika, književnika, pisaca i novinara. Osim gostiju svoje stihove su kazivali i pjesnici iz Boke, članovi Udruge hrvatskih pjesnika Miroslav Sindik i Desanka Matijević, kao i pjesnici članovi Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Grgurević i Andrija Petković.