Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 20. listopada 2010.

Prijem kod Đukanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Hrvatskog građanskog društva Crne Gore prim.dr Ivana Ilića i predsjednika Udruge dragovoljaca domovinskog rata Grada Dubrovnika i počasnog člana HGDCG Igora Žuvelu. Razgovorima su nazočili tajnik HGDCG Tripo Schubert i urednica Hrvatskog glasnika Tamara Popović.
Izrazivši dobrodošlicu gostima i poštovanje za inicijativu na trajnom prevazilaženju nesporazuma koji su opterećivali odnose dvije države tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, Đukanović je podržao akciju uspostavljanja što kvalitetnijih odnosa Crne Gore i Republike Hrvatske. Rekavši da, iako ta misija nije laka, treba da uradimo sve što je u našoj moći, da ona bude i ostvarena.

Crnogorski premijer je susret ocijenio kao misiju prema nama i našim potomcima. U Regiji u kojoj živimo imamo previše opomena iz dalje i iz novije povijesti, što se u krajnjoj konsekvenci pokazuje kao odsustvo tolerancije za različitosti i da se još nedovoljno poznajemo. „Jako je dobro da ne dozvolimo da se greška ponovi. A od grešaka koje su učinjene, još gora bi bila da tu sudbinu ostavimo našim potomcima. To bi bila veća neodgovornost od one koja je bila '90-tih godina. I zato sve što radimo mora biti usmjereno ka tom cilju“, rekao je Đukanović u dodao kako ovaj susret predstavlja važan putokaz u tom smjeru, koji će utabati put ka suživotu, prijateljstvu i slozi, što je zajednička dugoročna orijentacija i garancija da sličnih problema više ne bude na ovim prostorima. Cilj koji se želi postići je kvalitetan život ljudi sa obije strane granice, te je inicijativa Hrvatskog građanskog društva da nastavimo da njegujemo multietničnost dobrodošla, za koju ovom prigodom šaljemo dobar signal.
Sugovornici su suglasni da treba graditi mostove suradnje, a predstavnici HGDCG u tom pravcu su pokrenuli inicijativu da djeca iz Slanog posjete Cetinje, što je premijer Đukanović nedvosmisleno podržao.