Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 12. siječnja 2011.

Tripundanski bal

Sa Tripundanskog bala 2010: Klapa Maslina
Hrvatsko građansko društvo Crne Gore poziva Vas na Tripundanski bal 5. 2. 2011. u 20h, hotel Splendid u Bečićima. U programu sudjeluje VIS Amadeus iz Dubrovnika. Gost večeri je Petar Grašo. Cijena ulaznice sa večerom je 20 eura. Molimo Vas da potvrdite dolazak najkasnije do 30.1. na e-mail hgd-kotor@t-com.me  fax +382 32 304 233 ili telefone +382 32 304 232, +382 (0) 69 041-153.
Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Dubrovnik i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore pozivaju Vas na predstavljanje vinara istoga dana, 5.2.2011. u 11h u hotelu Splendid.
Tripundanski bal prvi je veliki događaj koji organiziramo u povodu Jubileja 10 godina od osnutka HGDCG.
Ovu tradicionalnu manifestaciju i prošle smo godine održali u najelitnijem crnogorskom hotelu Splendid u Bečićima. Balu su nazočili visoki uzvanici i brojni gosti i prijatelji društva, među kojima crnogorski ministar unutarnjih poslova Ivan Brajović i kulture Branislav Mićunović, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović, generalni konzul Božo Vodopija, predsjednik Udruge dragovoljaca Grada Dubrovnika Igor Žuvela, gradonačelnik grada Omiša Ivan Škaričić... U programu su sudjelovali šibenska klapa Maslina i VIS Amadeus iz Dubrovnika. Program je vodila Nila Miličić -Vukosavić. Direktor hotela Žarko Radulović, inače Kotoranin, osim povoljnog aranžmana i besprijekornog prijama za sve goste večeri, osigurao je i nagradu pobjedniku lutrijskog plesa – vikend za dvije osobe. Opći je dojam svih nazočnih, njih više od tri stotine, da je večer organizirana na visokoj razini.

Kavana Dojmi, 1905.
U prošlom stoljeću, prilikom održavanja Tripundanskih svečanosti, kotorski puk je priređivao Tripundansku večer ili Tripundanski bal. Ta zabava se održavala u legendarnoj kavani „Dojmi“ izvan gradskih zidina, uz bogat zabavni program, lutriju i igranje tombole. Goste je zabavljao poznati glazbeni sastav: Antun Homen na klaviru, Đorđe Usmiani na violini, Pero Cuca na trubi i Tripo Đurašević, kontrabas.
Drugi svjetski rat je prekinuo ovu lijepu tradiciju, a nakon rata komunistički režim nije dozvoljavao održavanje ovakvih i sličnih zabava, koje su bile vezane za crkvene svetkovine.

Trebalo je preko pola stoljeća da se ova zabava obnovi. Hrvatsko građansko društvo je 8.veljače 2003. godine organiziralo prvu Tripundansku večer u restorani „Elass“ u Dobroti, uz medijsku i financijsku podršku HRT i Hrvatske gospodarske komore. Goste je zabavljao VIS „Vela Luka“, a od domaćih glazbenika treba pomenuti mladu pjevačicu Ninu Petković, iz Tivta i rok grupu „Incident“ iz Herceg Novog, a voditelj je bio Branko Uvodić.

Naredne godine ova svetkovina se održala u hotelu „Fjord“ u Kotoru, 6. veljače. Goste je zabavljao Ćiro Gašparac i Željko Puntijar i grupa „Tri kvarta“, uz voditeljstvo Branka Uvodića. U 2005. godini zabava je održana ponovo u restoranu „Ellas“, uz sudjelovanje VIS „Kumpanji“ iz Blata na Korčuli i Branka Uvodića.

2008: Tri kvarta i Slavonija bend
2006. godine Tripundanski bal  je održan u hotelu „Fjord“. Goste su zabavljali Vinko Coce i VIS Tri kvarta, voditelj je bio Branko Uvodić.

2007. godine hotel Fjord nije mogao udovoljiti zahtjevima organizatora, pa je Tripundanski bal održan u institutu „Vrmac“ na Prčanju. Gostovala je klapa iz Dubrovnika „Ragusa“, pa je, uz sudjelovanje VIS Tri kvarta i gostiju Marine Cuce i Poly Gjurgjevića, stvorena lijepa atmosfera.

2008. godine Tripundanski bal održan je u hotelu „Teuta“ u Risnu. Sala je bila mala da primi sve zainteresirane, a za dobar štimung pobrinuo se Slavonija bend, VIS Tri kvarta, klape „Bokeljski Mornari“ i „Bisernice Boke“. Voditeljica programa je bila Dolores Fabijan.


Kratki spoj sa Korčule, 2009.
2009. godine Tripundanski bal se organizirao na Valentinovo, 14. veljače, ponovo u hotelu Teuta u Risnu. Goste je zabavljao kvartet „Kratki spoj“ iz Pupnata na Korčuli, a gosti su bili puhački kvintet „Simply brass“ iz Zagreba i VIS „Lungo mare“ iz Kotora. Voditeljica programa bila je Dubravka Jovanović. Turistička Zajednica grada Zagreba je za svaku damu osigurala licitarsko srce, a mnogi sponzori su svima priuštili bogatu lutriju.