Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 13. svibnja 2011.

Dan Dubrovačko - neretvanske Županije

U prigodi proslave dana Dubrovačko-neretvanske Županije (DNŽ) i dana njezinoga zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića, predstavnici Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Tripo Schubert i Dijana Milošević, odali su počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, položivši vijenac na spomen križu na groblju Boninovo.
Nazočili su svečanoj sjednici županijske Skupštine u kazalištu Marin Držić.

Pratili prigodni program proslave.


"Nitko nije toliko od blata da ne bi u njemu bio maleni grumen zlata" - riječi su Sv. Leopolda Bogdana Mandića, tako jednostavne i u isto vrijeme toliko duboke i snažne...

Sv. Leopold Bogdan Mandić, nebeski zaštitnik DNŽ, rođen je u Herceg Novom, zaljevu hrvatskih svetaca, 12.svibnja 1866. godine. Njegov kratkotrajni boravak u Dubrovniku ostavio je neizbrisiv trag. Njegovo odrastanje u kraju gdje se susreće Zapad i Istok učinilo ga je doživotnim borcem za dijalog, jedinstvo i suživot Crkve i ljudi.

"U trenutku kad nam je toliko toga bilo oduzeto, trebalo je ne zaboraviti kako je prava ljepota u davanju. Sv Leopold Bogdan Mandić sve što je imao dao je onima koji su bili potrebiti. Kao što je dao i sebe. Tražeći zlato u nama. I baš to, zlato, najveći je razlog što mu se obraćamo", poručio je voditelj proglama tijekom svečane sjednice Skupštine.