Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 6. svibnja 2011.

Održana promocija knjige "Slikom kroz prošlost"



Sinoć je, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, u crkvi Svetog Duha u Kotoru, oržana promocija knjige "SLIKOM KROZ PROŠLOST" - Boka kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama 1890 - 1940, autora Daria Musića i Miroslava Ulčara. Nakladnik knjige je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

U ime nakladnika prisutne je pozdravio predsjednik HGD CG, dr Ivan Ilić, koji je istakao značaj ove knjige koja čuva od zaborava obalu Boke i Crnogorskog primorja. "Zahvaljujući radu fotografskih studija u Kotoru i Herceg Novom sačuvani su divni detalji ranijeg života u ovom kraju pa se svaka stranica knjige može sa uživanjem pogledati. U pitanju je svjedočenje o bogatoj kulturnoj baštini Boke i Crnogorskog primorja u kojoj se rado i brzo prihvatao svaki vid tehnološke novine pa tako i fotografisanje“, kazao je dr Ilić.



Prof. dr Milenko Pasinović kazao je da je cilj ovoga izdanja da čitatelj sam, na temelju osobne percepcije usporedi nekadašnje i sadašnje stanje kulturnog pejzaža ovoga kraja. „Knjiga ne treba samo da se nađe u rukama ljubitelja fotografije već da bude poruka stručnjacima iz oblasti planiranja, korišćenja i zaštite prostora. Žao mi je što će objektivni korisnik ove publikacije zaključiti da se nismo odnosili prema prostoru u skladu sa njegovim karakterom i karakteristikama. No, veliki uspjeh publikacije biće ukoliko uspije da probudi savjest onih koji odlučuju o prostoru“, istakao je Pasinović.

Knjiga je rezultat dvogodišnjeg predanog rada autora. „Podstaknuti interesovanjem čitalačke publike koja je rado 2003.godine prihvatila časopis „Hrvatski glasnik" krenuli smo sa izdavačkom djelatnošću. Do sada smo u suradnji sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, Bokeljskom mornaricom sa sjedištima u Kotoru i Zagrebu objavili 16 različitih izdanja, a u planu je da nastavimo ovaj posao", kazao je autor Dario Musić. On je ukazao na značaj suradnje sa fotografom Stevanom Kordićem. "Jedna od izložbi razglednica koju smo predstavili bila je „Boka nekada i danas". Bila je to prilika za uspoređivanje razglednica iz kraja 19. i početka 20. stoljeća i onih iz jeseni 2008. Sa Kordićem smo tada dogovorili snimanje novih fotografija sa pozicija odabranih starih. Prilog odnosno drugi dio knjige čini upravo ova postavka" - kazao je Musić.
Autor se zahvalio svima koji su pomogli da publikacija ugleda svjetlost dana. “Zahvaljujem Skupštini Crne Gore, Opštinama Kotor i Tivat, Ministarstvu vanjskih poslova i evuopskih integracija Hrvatske te brojnim ustanovama, a veoma smo zahvalni pojedincima iz ovog kraja koji su nam savjetima i fotografijama iz svojih porodičnih albuma pomogli da izdanje učinimo posebno vrijednim“, kazao je Musić.

Promociji su nazočili generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija, Radojko Nižić, biskup kotorski Ilija Janjić, te brojni predstavnici kulturnog i javnog života.