Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 14. travnja 2003.

Susreti u Zagrebu

Izaslanstvo Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora: Tripo Schubert, predsjednik, Dario Musić, tajnik, Milenko Pasinović, član Predsjedništva i don Branko Sbutega, član društva, boravilo je u glavnom gradu Hrvatske od 14. do 16. travnja 2003. na poziv Hrvatskog sabora – Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Pododbora za nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine. U Poglavarstvu i Skupštini grada Zagreba informirani smo kako grad Zagreb, više od godinu dana, realizira projekt suradnje s Hrvatima izvan matice.
Cilj projekta je iznalaženje načina kako poboljšati kontakti Hrvata izvan domovine s matičnom državom i gradom Zagrebom. Naše izaslanstvo primio je Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice grada Zagreba i Vladimir Velnić, potpredsjednik Skupštine grada Zagreba za društvene djelatnosti. U razgovoru je ukazano na uspješno uspostavljene kontakte sa Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Srijemu. Zato je opravdano traženo neka se radi na uspostavljanju sličnih odnosa i sa Hrvatima u susjednoj joj državi Crnoj Gori.
Naše izaslanstvo informiralo je domaćine o radu društva, problemima sa kojima se susreće i, uopće, o položaju hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Tijekom razgovora dogovoreno je neka grad Zagreb bude jedan od sudionika u realizaciji projekta „Dani Hrvata Boke u Zagrebu“ koji će se organizirati za vrijeme održavanja „Tjedna hrvatskih manjina“ u rujnu ove godine. Postignuta je i suglasnost o neophodnosti organiziranja susreta predstavnika gospodarske i obrtničke komore grada Zagreba s poduzetnicima i obrtnicima Crne Gore. Dobili smo i obećanje kako će Poglavarstvo grada Zagreba ustupiti prostor za rad Predstavništva HGD CG u Zagrebu, a podržan je i prijedlog neka se otvori Hrvatski kulturni centar u Kotoru.
Izaslanstvo je posjetilo i Skupštinu grada Zagreba gdje je domaćin bio Vladimir Velnić, a sastanku je prisustvovala Vesna Kirpijanovski, dužnosnik zadužen za Crnu Goru u Ministarstvu vanjskih poslova.
Posebno nas je obradovala odlučnost Skupštine grada Zagreba kako bi se organizirao petodnevni boravak u Zagrebu naše djece, učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole, gdje će se upoznati s ljepotama i spomenicima kulture Zagreba i Zagorja. Do ovoga će doći, kako je dogovoreno na sastanku, nakon završetka školske godine.