Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 10. listopada 2003.

Perast još živi

Knjiga "Perast još živi" autora Tomislava Grgurevića ima 170 stranica, ilustrirana je sa 18 crno bijelih fotografija. Izdavač je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor, a tiskana je uz pomoć donacije Naklade Bošković iz Splita, u tiskari Dalmacija papir – Split. Knjiga se može nabaviti u uredu Društva, knjižari „Uliks“, Turističkoj agenciji „Forza Cattaro“ na ulazu u stari grad Kotor (Morska vrata), na otočiću Gospa od Škrpjele i crkvi Sv. Nikola u Perastu. Knjiga je zasnovana na činjenicama i legendama o nastanku Perasta, govori o znamenitostima ovog drevnog gradića i o prilikama koje su karakteristične za današnje doba. Legende kažu da su Perast osnovali Pirusti, nomadi sa sjevera, neznano kada. Zato nema svog rođendana, ali ima svoju povijest. Peraštani su teško živjeli u brdovitom kraju sve dok se nijesu otisnuli na more. Tada je počeo drugi život grada pod brdom Sveti Ilija. Iz svijeta su počeli stizati majstori koji su gradili Perast. Radilo se mudro i racionalno jer već tada je u Perastu bilo svega u izobilju izuzev prostora. Nizala su se stoljeća puna prosperiteta.Grad je postao poznat daleko van akvatorija Jadranskog mora. Ipak nije moglo tako vječno. Prije dva stoljeća grad je počeo pobolijevati da bi bolest uskoro uzela maha. Perast je postao ”Mrtvi grad”. Sada se mrtvacu pjeva rekvijem o davno minuloj slavi.
U knjizi je dvanaest putopisa: Perast-grad koji živi u prošlosti, Za kim zvona zvone u Perastu, Jarboli slavena otoku mrtvih, Gospa od škrpjela:više od muzeja, Gradski muzej-grad muzeja, U mrtvom gradu žive stari običaji, Crkve – svjedočanstva vjere i zavjetnih obećanja, Dvije peraške pinakoteke, Peraški zvonici, Palače – spomenici slavne prošlosti, Velika tuga peraške tvrđave Sveti križ, Verige – tjesnac koji su stvorili bogovi.
Sada se u Perastu živi, radi, vjeruje. Pokušava se sustići vrijeme i nadoknaditi ono što je izgubljeno i tako oživjeti grad. U toj akciji sudjeluju svi koji vjeruju da, sve dok netko diše, ima nade da će ozdraviti.