Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 14. prosinca 2008.

Posjet Dubrovniku

Županica Mira Buconić, Schubert i Težak
Hrvatsko građansko društvo Crne Gore prije više godina je započelo suradnju sa Dubrovačko - neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom. Suradnja se stalno proširivala, na obostranu želju i zadovoljstvo. Redovito smo pozivani na proslavu Dana Grada i njegovog zaštitnika sv. Vlaha, kao i na Dan DNŽ i njenog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, našeg zajedničkog sveca.
2007. godina će nam ostati u posebnom sjećanju, jer smo zahvaljujući don Stanku Lasiću, njegovom razumijevanju i zauzimanju, te napose želji da nam se ukaže posebna počast, bili nazočni tijekom svečane svete mise, nakon čega smo sudjelovali u procesiji dubrovačkim ulicama u kojoj su pripadnici Bokeljske mornarice nosili baldakin, što se drži za izuzetnu čast.
Iste godine, uz svesrdnu potporu DNŽ i njenih čelnih ljudi, realizirali smo projekt „Bokeljska priča“ i u trodnevnom boravku, s više od 150 sudionika, prikazali dio bogate kulturne baštine Boke kotorske, a posebice Kotora.
Don Stanko Lasić, Filičić, Težak i Schubert
U 2008. godini smo se uključili u obilježavanje 500-te obljetnice rođenja Marina Držića, te smo bili sudionici cjelotjednog središnjeg događaja proslave. Naša glavna urednica Tamara Popović sudjelovala je u seminarima u Dubrovniku i Sieni. Posebno nam je drago da smo nakon toga bili organizatori jednodnevnog izleta i znanstvenog skupa u Kotoru.
Prije toga smo bili domaćini i suorganizatori jedinstvene ambijentalne predstave „Dundo Maroje“ zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Ozrena Prohića. Tada su nam posebnu potporu u kulturnim nastojanjima pružili crnogorski premijer Milo Đukanović, ministar kulture Branislav Mićunović i intendantica HNK dr. Ana Lederer.
Uslijedilo je našem srcu posebno prirastao posjet djece članova HGDCG i njihovih crnogorskih prijatelja Gradu Dubrovniku. Veselo i razdragano izaslanstvo predvodili su ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović i naš predsjednik dr. Ivan Ilić, koji su djeci ujedno bili i prigodni vodiči, kako u autobusu, tako i u Gradu.
Kod msgr Želimira Puljića, biskupa dubrovačkog
Nakon posjete i prigodnog programa u školi „Marin Držić“, uslijedio je posjet Domu Marina Držića, Gradskoj knjižnici te prikladan program u Kazalištu Marina Držića, gdje se u pozitivnoj atmosferi i ozračju prijateljstva održao program i razmijenili prigodni pokloni. Uslijedila je zajednička fotografija za sjećanje pred spomenikom, te obilazak gradskih zidina.
Povodom velikog jubileja – 1200 godina od dolaska relikvija sv. Tripuna, te predstojeće feste sv. Vlaha, delegacija HGDCG, u sastavu: Tripo Schubert, tajnik, Tamara Popović, glavna urednica Hrvatskog glasnika i Krunoslav Težak, predstavnik za Hrvatsku, posjetila je don Stanka Lasića, te mu iskazala zahvalnost za potporu koju pruža našim aktivnostima. Pri tome smo mu prikazali našu izdavačku djelatnost, predstavili dalje programe, a on nam je uručio knjige za našu knjižnicu, te obećao dalju suradnju na kulturnom planu.
Uskoro bi se moglo očekivati gostovanje njihovog katedralnog zbora. Posebno je naglašena potreba i želja za suradnjom mladih i djece naših dviju država.
Zatim je delegaciju primio msgr. Želimir Puljić, biskup dubrovački, kojemu je također iskazana zahvalnost što svojim posjetima Kotoru i nadahnutim propovijedima ohrabruje Hrvate i katolike Boke kotorske da ustraju i odole svim iskušenjima. Biskup je obećao da će uskoro posjetiti naše društvo i više se zadržati u Kotoru.

Kod ravnateljice škole "Marin Držić" Zrinke Capor
 Posjetili smo i ravnateljicu škole „Marin Držić“ Zrinku Capor, evocirajući uspomene na nedavni posjet naše djece, uz nazočnost ministra kulture Crne Gore Branislava Mićunovića, koji je veliki prijatelj Hrvatske, Dubrovnika i koji pomaže naše društvo, ocjenjujući to kao veliki i obostrano značajan događaj. Dogovorena je uzvratna posjeta njihove djece Kotoru, Cetinju i Podgorici, uz prijam kod ministra kulture.
Susreli smo se i sa županicom DNŽ Mirom Buconić i gradonačelnicom Dubravkom Šuicom, te prenosimo njihove dobre želje za nastavkom suradnje i pozdrave članovima.
Kod Rada Krivokapića
Na kraju boravka u Dubrovniku posjetili smo i gospara Radu Krivokapića. Zašto baš njega? Zato što je dundo Rade, po svojem vlastitom iskazu, Hrvat pravoslavac crnogorskih korijena, čiji je sin bio posljednji poginuli branitelj i koji je svoje domoljublje svjedočio cijelog života. A kad je došla u pitanje obrana grada, nije dvojio. To je primjer kako se voli domovina i država u kojoj se živi, te kako se voli i brani svoj Grad, bez obzira na podrijetlo.