Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 22. rujna 2011.

Sastanak čelnika hrvatskih institucija u Konzulatu

22. 9. 2011.
Na poziv generalnog konzula Republike Hrvatske u Kotoru, gospodina Bože Vodopije, održan je radni sastanak na koji su pozvani: predsjednik HNV-a – gospodin Miroslav Franović, predsjednica HGI-a - gospođa Marija Vučinović, predsjednik HKZ-a Dux Croatorum - gospodin Zvonimir Deković, kao i novoizabrani predsjednik Hrvatskog građanskog društva iz Kotora - gospodin Mirko Vičević.
   Otvarajući sastanak, generalni je konzul istaknuo uspjeh koji je hrvatska zajednica polučila u zadnjem desetljeću s naglaskom da su ti rezultati značajni kako na političkom tako i na kulturnom polju. Naglasio je značaj koji je HGI postigla ugradivši se u pravne temelje Crne Gore, jer smo u Ustavu ravnopravna nacionalna zajednica sa svima ostalima. Usvajanjem Izbornog zakona, hrvatskoj su  zajednici dati povoljniji uvjeti za dobivanje jednoga poslaničkog mandata u Parlamentu Crne Gore. Također, hrvatski je jezik prvi put kao ravnopravni nastavni jezik ušao u školske programe.
   Naglašeno je da su svi ovi uspjesi postignuti usprkos nejedinstvu unutar hrvatske zajednice, te da bi ovaj sastanak trebao biti prekretnica u budućem radu.
  Čestitajući na izboru novoizabranom predsjedniku Vičeviću, gospođa Vučinović je istaknula da je HGI apsolutno spremna dati puni doprinos jedinstvu, počevši od afirmacije kroz Hrvatski glasnik, ali isto tako i odnosom HGI-a prema HGD-u.
Gospodin Franović,ispred HNV-a,obećao je  podržati projekte HGD-a kroz HNV  u financiranju putem Fonda za manjine.
  Gospodin Deković je izrazio potrebu za jedinstvenim nastupom i dogovorom pri prezentiranju projekata značajnih za hrvatsku zajednicu.
  Zahvaljujući na čestitkama, gospodin Vičević je prihvatio sugestije prethodnih govornika i izrazio osobnu spremnost za zajednički rad u korist hrvatske zajednice.

Nema komentara:

Objavi komentar