Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 12. prosinca 2010.

Božićni koncerti

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore -Podružnice Kotor i Bar u suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika - Podružnica Split organizirali su Božićne koncerte Župnog zbora Sv.Reparate iz Starog grada na Hvaru u Kotoru - Katedrali Sv. Tripuna, Baru - dvorani Muzičke škole i na
Prčanju - u Bogorodičinom hramu.
Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor od svog osnutka organizira tradicijske manifestacije: Tripundanski bal, Uskršnje i Božićne koncerte. Zahvaljujući voditeljici HMi –Split Branki Bezić Filipović, dolaze nam u goste zborovi, glazbeni sastavi ili klape iz gradova Dalmacije. Ove godine ugostili smo zbor sv. Reparate iz Starog grada na Hvaru, koji su izrazili želju da pjevaju u bazilici sv. Tripuna u Kotoru i u Baru. Zahvalni smo Zboru koji je financijskom potporom osigurao realiziranje ovih koncerata , uz žaljenje što nije bilo sredstava da obradujemo i članove Podružnice u Podgorici, koji su se uvijek do sada pokazali kao dobri domaćini.
Koncert u Baru
Božićni koncert u Baru održan je 11. prosinca. Prenosimo dojmove Vladimira Marvučića iz barske podružnice HGDCG:
"I ovoga puta potvrdilo se da je ovaj kulturni događaj (premda ga, nažalost, iz nama nepoznatih razloga, i dalje nema na listi kulturnih manifestacija na zvaničnom web portalu Općine Bar) uvijek vrhunski glazbeni te općenito umjetnički ugođaj za brojne posjetitelje, građane Bara, ali i susjednih općina. Organizatori su, poput prethodnih 11 godina, bili Hrvatsko građansko društvo Crne Gore - Podružnica Bar, “Zupci production“ - Bar i Udruženje “Šestani“ - Bar. I dok je prošle godine problem bila upravo proglašena epidemija “svinjske gripe“ (problem je uspješno prevladan iznimnim odazivom publike), ove godine “problem“ je bio daleko ugodniji, ali za organizatore jednako ozbiljan. Naime, zbog nedostatne komunikacije za koju i jedna i druga strana snose dio odgovornosti, Kulturni centar Bar je istog dana, u isto vrijeme, dakako, na drugom mjestu (Zavičajni muzej - „Dvorac“ ) zakazao koncert ženskog zbora bošnjačke zajednice u Zagrebu “Bülbül“ pod ravnanjem gosp. Ismeta Kurtovića. Ovaj zbor poznat je po jako kvalitetnim prepjevima tradicionalnih sevdalinki u zborskim inačicama. Bilo je posve jasno da će i ovaj koncert zavrijediti značajnu pozornost jednog dijela barske javnosti. Za organizatore je to bio dodatni poticaj pozvati tradicionalne posjetitelje Božićnog koncerta da i ove godine ne izostanu sa ovog predblagdanskog kulturnog događaja. Vjerna publika (kojoj se ovom prigodom najljepše zahvaljujemo) i ovoga puta ispunila je ugodno i lijepo zdanje dvorane Muzičke škole u Baru. Informirani smo da je i drugi koncert bio dobro posjećen i uspješan, što nam je jako drago. Uz zahvalnost direktorici škole, sopranistici Aleksandri Vojvodić -Jovović što se koncert treću godinu zaredom održava u ovoj ustanovi, te g-đi Branki Bezić-Filipović, voditeljici ogranka HMI u Splitu, što je po tko zna koji put na ove prostore dovela vrlo kvalitetne umjetnike iz Dalmacije, istaknuto je da je ova godina obilježena i znanstvenim skupovima u Baru i Splitu prigodom stote obljetnice smrti znamenitog barskog nadbiskupa msgr. Šimuna Milinovića, te mu je na neki način bila posvećena i ova večer. Također, “Zupci production“ je uz potporu udruge “Šestani“ i barskog HGD, okončala proces restauracije drevnog kipa sv. Nikole iz istoimene crkve u Zupcima, jedne od rijetkih, ako ne i jedine očuvane relikvije barskog srednjovjekovlja. Zasluge za to ponajprije pripadaju donatorici, poznatoj arhitektici Luizi Zlatović-Diewald, Baranki koja dugi niz godina živi i radi u Vancouveru u Kanadi, te Zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju za stručnu konzervaciju i restauraciju ovog značajnog spomenika pokretne kulture.
Konačno, riječ-dvije i o samom koncertu i našim sjajnim gostima. I ove godine ugostili smo otočane, ovoga puta Hvarane. Sa ovog prekrasnog jadranskog otoka, iz antičkog Farosa, tj. Starog Grada došao je župni zbor “Sv.Reparata“ pod ravnanjem g-đe Meri Pavičić - Donkić. Ovaj zbor je dobio ime po svetici čije se moći već više od 120 godina štuju i čuvaju u ovoj župi. Nastupali su na brojnim crkvenim svečanostima diljem Hvara i Dalmacije, te na više donatorskih i humanitarnih koncerata. Barskom auditoriju predstavili su se iznimno kvalitetnim cjelovitim sakralnim programom, pri čemu je prvi dio koncerta bio rezerviran za tradicionalne kršćanske i katoličke napjeve („Molitva“, “Samo Bog je ljubav moja“), dok je drugi dio obilježen poznatim božićnim skladbama kao što su “Gloria in excelsis Deo“ i “Pastorella“. Sjajno muziciranje Hvarana polučilo je srdačnim pljeskom publike, a gosti su na „bis“ izveli hvarsku inačicu “ U se vrijeme godišta“ te prekrasnu marijansku pjesmu “Gospe ribara, težaka“ koja je doista oduševila Barane. Nakon koncerta, gosti i domaćini su razmijenili simbolične poklone, a druženje je uz neizbježnu dalmatinsku “pismu“ nastavljeno za večerom u prekrasnom ambijentu restorana “Marina“ na putničkom terminalu u Baru".

Koncert u Kotoru
U prohladnoj noći 10. prosinca u bazilici sv. Tripuna prisutne su zagrijali božanstveni glasovi Zbora sa Hvara. Koncert su izveli u dva dijela. Prvo su pjevane duhovne, a u drugom dijelu božićne pjesme. Zborom je dirigirala Meri Pavličić Donkić. Koncertu su nazočili generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija i Biskup kotorski mrsg. Ilija Janjić, koji se upravo te noći vratio iz Venecije, gdje je kotorska Biskupija izložila najveću kolekciju zavjetnih pločica i nakita iz svetišta gospe od Škrpjela, te iz župnih crkava iz Prčanja, Mula, Dobrote i Stoliva.


Misno slavlje u Prčanju
Članovi zbora su izrazili želju da na povratku pjevaju u nedjelju na nekoj misi. Odabrali smo Bogorodičin hram u pomorskom i kapetanskom mjestu Prčanj, jednu od najljepših crkava Kotorske biskupije.
Misno slavlje je predvodio kotorski biskup mrsg. Ilija Janjić, koji je u propovjedi članove Zbora upoznao sa poviješću Prčanja i ljepotama Zaljeva svetaca.

Nema komentara: