Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 5. prosinca 2010.

Izdavačka djelatnost

Nekada su Hrvati na području Crne Gore, posebno u nekadašnjoj Boki kotorskoj koja je tada obuhvaćala i Budvu te idući čak i do krajnjeg juga do Bara, bili narod koji je uspješno nalazio oblike okupljanja i nacionalnog djelovanja kao i afirmacije kulturnog, duhovnog i materijalnog opstanka. Zahvaljujući entuzijazmu vodećih ljudi u Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore i uz potporu i razumijevanje mnogih subjekata, prvi put u povijesti ovoga kraja u veljači 2003. god izašao je iz tiska prvi broj novina na hrvatskom jeziku Hrvatski glasnik. Na naše veliko zadovoljstvo i iznenađenje prvi broj je praktički "planuo" i sa velikim interesovanjem primljen među stanovništvom Boke i šire. To nas je ohrabrilo i dalo nam poticaj za dalji rad.
U svom dugom povijesnom razdoblju Hrvati su ostavili mnogo tragova svog postojanja u svim područjima djelovanja. Svojim su radom, trudom i dušom učinili ovaj kraj još ljepšim, duhovnijim i privlačnijim. Tako je stvoreno veliko i trajno bogatstvo, koje nisu mogli uništiti ni ratovi, ni potresi, ni pustošenja ni ljudska nebriga. Iako ih je ovdje živjelo na desetine tisuća, Hrvati nikad nisu imali svoje glasilo. Nikad za to nisu bili stvoreni uvjeti, iako je ovdje živjelo dosta Hrvata od pera i znanosti. Prisjetimo se samo nekih: Vicka Bolice-Kokoljića, Andrije Balovića, Andrije Zmajevića, Pavao Butorca, don Iva Stjepčevića,Viktora Vide, Luke Brajnovića, Frana Alfirevića, Vladislava Brajkovića, don Nika Lukovića, don Gracije Brajkovića, dr.Miloša Miloševića i mnogih drugi koji su ostavili duboki trag u našoj znanosti i publicistici i time svoje ime i djelo oteli zaboravu.
Naša prva zadaća je bila informiranje hrvatske zajednice i ostalih subjekata u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i drugim državama o zbivanjima u Crnoj Gori koja su vezana za život Hrvata. Posebna pozornost je posvećena afirmaciji progresivnih dostignuća Hrvata na području Crne Gore u prošlosti.
Ohrabreni uspjehom Hrvatskog glasnika, Uredništvo kreće u još jedan pionirski pothvat. Odlučuje se za izdavačku djelatnost. Prvi korak čini naš iskusni novinar i publicista, prvi urednik Hrvatskog glasnika Tomislav Grgurević. Piše knjigu o Perastu, Perast još živi. 2003.godine izlazi iz tiska prva knjiga, a 2005. druga knjiga Život i djelo Vladislava Brajkovića. Iste godine, 2005. tiskana je knjiga Hrvati u Crnoj Gori autora prof.dr. Milenka Pasinovića, te knjiga Boka kotorska u pjesmi, slici i sjećanju, autora Vicka Nikolića iz Zagreba. Naš prvijenac i pomno pripreman almanah Bokeški ljetopis br.1 ugledao je svjetlost dana iste te 2005.godine, dok je drugi dio tiskan 2007. Nova izdanja našeg Društva u 2006.godini su Barani u Mlecima autora dr.sc. Lovorke Čoralić iz Zagreba i knjiga Odabrane pjesme i proza Frana Alfirevića, a u povodu 50-te obljetnice od njegove smrti. Godine 2006. tiskali smo Monografiju HGDCG u povodu pete obljetnice postojanja. Uslijedila je Nedosanjana Boka Frana Alfirevića i Viktora Vide autorice Dubravke Raffaelli. Godine 2008. tiskana je knjiga Tin Ujević i Crna Gora autora Pavla Goranovića, a produkt još jedne uspješne izdavačke suradnje Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Hrvatskog građanskog društva Crne Gore bila je i zbirka poezije dr. Miloša Miloševića Za ruke se držimo, tiskana 2009. Te godine HGDCG priredilo je veliko monografsko izdanje autora Antuna Tomića Dobrota - povijesnica bokeljskog pomorstva.
U pripremi su još neka značajna izdanja, koja će biti uskoro prezentirana kao plod naše izdavačke djelatnosti.
Vašoj pozornosti preporučujemo i iznimno značajnu izdavačku djelatnost NIP Gospa od Škrpjela.
Dario Musić