Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 14. prosinca 2010.

Poništiti odluku Fonda

prim. dr Ivan Ilić
Hrvatsko građansko društvo Crne Gore pridružuje se Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) koja je zatražila da Skupština poništi Odluku o raspodjeli novca iz Fonda za manjine za 2010. U dopisu upućenom  Skupštini Crne Gore i Ministarstvu manjina Crne Gore zatražili smo da se pokrene postupak kojim bi se poništila odluka UO i pokrenuo transparentan postupak razmatranja pristiglih projekata, po odredbama novog Zakona, koji kao kriterije predviđa kvalitetu projekta i relevantnost organizacije.
Već treću godinu za redom, pojedinci u Upravnom odboru Fonda, bez stručne komisije i nadzora, raspodjeljuju pare poreskih obveznika Crne Gore. Na nepravilnosti u radu Fonda ukazivali smo u našem Hrvatskom glasniku i 2008. i 2009, a u više navrata o tome govorili prigodom naših susreta sa predstavnicima državnih institucija.
2008. nije podržan nijedan od devet projekata naše, nesporno najveće udruge koja okuplja Hrvate Crne Gore.
2009. kada je projektima hrvatske zajednice u Crnoj Gori pripalo ukupno 46.430 eura, mi smo dobili 3.800 za dva projekta, a kandidovali smo osam
2010. konkurisali smo sa 4 projekta, a dobili 1.500 eura
Dakle, od trenutka osnivanja Fonda, za sve tri godine, naše je društvo dobilo ukupno 5.300 eura.
O tome koliki je to aspurd možete se uvjeriti uvidom u naše dugogodišnje aktivnosti na ovom portalu.
Što prije treba uspostaviti kriterije za odobravanje sredstava za projekte iz Fonda za manjine, jer je ovakav način odlučivanja neodrživ. I za to ćemo se boriti obraćanjem na sve relevantne adrese.