Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 13. prosinca 2010.

Prekogranični program Hrvatska-Crna Gora

U hotelu Queen of Montenegro u Bečićima održana je Svečana konferencija u povodu dodjele bespovratnih sredstava izabranim projektnim prijedlozima koji su podnijeti u okviru prvog Javnog poziva u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska –Crna Gora 2007-2013. Na poziv Ministarstva za europske integracije Crne Gore i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske nazočan je bio predstavnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Schubert. Naš projekt je bio u konkurenciji 9 visokorangiranih projekata. Krajem siječnja 2011. godine će se objaviti drugi javni Poziv, kada ćemo ponovo aplicirati sa partnerima iz Dubrovačko- neretvanske županije.
Na konferenciji su govorili ministar za europske integracije Crne Gore prof. dr Gordana Đurović, šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, šef Uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske Ivo Žinić i sekretar Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Stella Arneri. Sudjelovao je i Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić i generalni konzul RH u Kotoru Božo Vodopija.
U svom obraćanju, ministarka Đurović je istakla zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom u okviru Prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora, ukazavši na važnost odobrenih projekata iz oblasti: turizma, prostornog i kulturnog nasljeđa, zaštite životne sredine, kao i malih projekata koji podstiču socijalnu koheziju u pograničnim područjima.
Predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) su prezentovali rezultate evaluacije i predstavili osnovne karakteristike projekata izabranih za finansiranje u okviru prvog Poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora. Izabrani projekti će biti financirani iz sredstava Europske unije. Ukupna raspoloživa sredstva u okviru ovog Poziva su iznosila 1.620.000 eura, od čega 720.000 eura za Hrvatsku i 900.000 eura za Crnu Goru.
U okviru prvog Poziva podnijeta su ukupno 24 projektna prijedloga od čega će 5 biti finansirani i to:  "Zajednička promocija i povećanje nivoa sigurnosti u nautičkom turizmu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na crnogorskoj obali", "Poslovna suradnja i usavršavanje vještina u službi razvoja avanturističkog turizma", "Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične ponude", "Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige" te "Priroda za budućnost". U prvom projektu s hrvatske strane sudjeluju Hrvatski hidrografski institut i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku, u drugom Hrvatska gorska služba spašavanja i Udruga za prirodu i okoliš i održivi razvoj "Sunce", u trećem Udruga maslinara Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, u četvrtom dubrovačka Gradska knjižnica i u petom projektu Javna ustanova za upravljanje zaštićenom prirodnom baštinom Dubrovačko-neretvanske županije.

Nema komentara:

Objavi komentar